Átkelés a Brenner-hágón kamionnal

A Brenner-hágó (németül Brenner, Brennerpass, olaszul Passo del Brennero) Ausztria Tirol tartománya és Olaszország Dél-Tirol régiója közötti jelentős közlekedési útvonal, 1374 m tengerszint feletti magasságban fekvő hegyvidéki átkelőhely a Keleti-Alpok részét képező Ötz-völgyi-Alpokban.

Ausztria és Olaszország 1919-ben kijelölt határa a Brenner településen halad át. Az útvonal ausztriai részét, a növekvő személygépkocsi-forgalom miatt, 1926-ban aszfaltozták. 1957-ben, az Europabrücke (magyarul Európa-híd) építésével kezdetét vette a Brenner-autópálya építése, melyet 1963. november 17-én adtak át. Forrás: Wikipédia  

Kamionnal Olaszország és Németország között talán a legforgalmasabb átkelő a Brenner-hágón át vezet. Ez annak is köszönhető, hogy a Svájcon át vezető tranzit sokkal drágább, és ott este 10 órától reggel 5 óráig kamionstop van.

A Brenner autópályán (A13) is vannak korlátozások. Nyáron és télen a fő turista szezonban szombaton 10-15 óra között tilos  3,5 tonna megengedett össztömeg fölötti járművekkel, járműszerelvényekkel közlekedni Olaszország irányába. Ezt ki tudjuk védeni, ha vonattal megyünk át. A vonat Wörgl-ből indul. 15 órától már Ausztriában mindenhol tilalom kezdődik.

Egy másik sajátossága a Brennernek, hogy éjszaka (22 és reggel 5 óra között) dupla útdíjat kell fizetni. Ezt érdemes előre bekalkulálni. EURO VI-os kamionnál ez  44,69 € többletköltséget jelent. A gépkocsivezetőnek ezzel kapcsolatban nincs teendője, mert a Go-boksz, vagy más készülék segítségével fizetünk, ahogy áthaladunk a fizető kapunál. Furgonosoknak, személyautósoknak  a matricán kívül még fizetni kell a  kapunál is.

Költségnövelő tényező az állandó traffipax jelenléte is, csak ez a gépkocsivezetőnek fájdalmas. Érdemes betartani a sebességkorlátozásokat, mert már kiküldik Magyarországra is a büntetéseket (Nellinek vannak ilyen tapasztalatai sad ). A 60 km/h korlátozást érdemes betartani, és a tehergépkocsival előzni tilost is, mert a jogosítvány  bánhatja, ha figyelmen kívül hagyjuk!

Nößlachnál található egy nagy ASFINAG parkoló Wifivel, zuhanyzóval, kávézóval, és a határ előtt  van egy BP benzinkút is , ahol sok kamion elfér, és ingyen lehet zuhanyozni. Az Olasz oldalon is van parkoló, a fizetőkapunál pedig egy fizető parkoló, de az mindig zsúfolt. 

 

Kis András / 2016.07.26