IG-L korlátozás

Ausztriában találkozhatunk  a következő jelzéssel :    

A mit sem sejtő autós közönséges sebességkorlátozásnak nézi, azonban ez súlyos hiba! Ez egy speciális helyzetet jelöl, amikor a zajártalom, vagy a levegő szennyezettsége meghaladja a határértéket, ezért a Bundesimmissionsschutzgesetz-Luft (IG-L) törvény szerint ez nemcsak közlekedési, hanem környezetvédelmi figyelmeztetés is egyben.

Ezért aki ezt megszegi, az kb. tízszeres büntetésre számíthat, mintha csak egy gyorshajtást követne el.

Ausztriában kb. 20 € a büntetés egy 20 km/h gyorshajtásért, de max. 726 €. Ha viszont ezt az IG-L (szó szerinti fordításban sün) hatálya alatt teszi, ez az összeg fölkúszhat akár 2800 € összegig. Érdemes odafigyelni!

Tehát, ha az "IG-L" jelzést látjuk valamelyik osztrák útszakaszon, akkor a légszennyezési érték az adott területen túl magas. Ilyenkor tehát környezetünk megóvása érdekében kiemelten figyeljünk sebességünkre. De nem csak ezért érdemes lassítani. Amennyiben ilyen jelzés alatt lépjük át a megengedett maximum sebességet, akkor nem a sebességtúllépés miatt kell büntetést fizetnünk, hanem környezetkárosításért. A jogszabály szerint a környezetvédelmi bűncselekmény büntetési tétele viszont elérheti a 2 800 eurót  is!

Eddig én nem tulajdonítottam nagy jelentőséget a dolognak, mert kamionnal nagyon ritkán lépjük túl a 100 km/h sebességet ( facebookon látni fotókat 125 km/h-ás akciókról is), de Graz környékén már láttam 80 km/h jelzést is. Azt viszont már mi is megsérthetjük!

Kis András / 2012.11.10.