Neutrális fuvar

A gépkocsivezetők, és gyakran a diszpécserek / irányítók körében is van tisztázatlan kérdés a neutrális fuvarokkal kapcsolatban. A neutrális / neutrális = nem érzékelhető eredményű, (cselekvés, tényező, körülmény) amely nem okoz látható változást egy folyamatban, állapotban / fuvar kifejezés egy olyan fuvarfeladatot jelent, ahol a felrakó cég nem tudhatja meg, hogy hol lesz az áru lerakva, és a lerakóhelyen nem tudhatják meg azt, hogy hol, melyik cégnél lett az felrakva. 

Erre azért van szükség, hogy ne derüljön ki a „lánckereskedelem”. A termelő és a végfelhasználó közötti több piaci szereplő árfelhajtó hatású.

Gyakorlatban ez úgy történik, hogy a felrakón bejelentkezünk rendszámmal, referencia számmal, megbízóval a rakodásra. A munkautasításban szerepelnie kell, hogy a felrakón a CMR  az áru kiszolgáltatási helye, ideje és a címzett neve és címe rovatba mit kell beírni. Természetesen a CMR-t ez alapján töltjük ki, az árut ez alapján vesszük át.

Most következik a lényeg: nekünk új CMR-t kell kiállítanunk a munkautasítás alapján. Ezen a fuvarokmányon nagy valószínűséggel más lesz a feladó és a címzett is, mint az eredetin. Nagyon lényeges, hogy a lerakón nem szabad átadni az eredeti CMR-t sem, és a rakomány jegyzéket sem, illetve semmi olyan iratot, amely alapján kiderülne, hogy pontosan honnan is hoztuk az árut. Csak az új CMR-t adjuk át, illetve még az is előfordulhat, hogy kapunk valahol kísérő okmányokat, amelyeket csatolnunk kell az új fuvarlevélhez.

Egyszer Belgiumból vittem Svájcba neutrális fuvar keretében beton gerendákat. Főnököm még azt is a lelkemre kötötte, hogy a gerendákról is szedjem le a cédulákat, amelyen a feladó, illetve a gyár adatai szerepeltek. Spaniferezés közben leszedtem őket, nem volt több,  mint pár perc plusz munka.

A Belga-Luxemburg határon egy spediciónál kaptam új papírokat, VÁM okmányokat, így problémamentesen tudtam belépni az áruval Svájcba, és mehettem a lerakóra. A lerakó helyen viszont már volt pár kamionnyi gerenda, amelyeken ott virítottak a kis cédulák. Én hiába követtem el mindent az utasítás szerint, mégis kiderült a gerendák származási helye. wink

Kapcsolódó irások:

Kis András / Szabó Nelli / 2016.07.25.