UMWELT plakett Bécsben is

2015. JANUÁR 1-TŐL KÖTELEZŐ A KÖRNYEZETVÉDELMI MATRICA BÉCSBEN!

Bécs városának területén, valamint Alsó-Ausztria egyes részein a jelenleg érvényes – eddig csak az EURO 0-s tehergépjárművekre és nyerges vontatókra vonatkozó – közlekedési tilalom szigorításra kerül. 2014. július 1-jétől a közlekedési tilalom az EURO 1-es besorolással rendelkező tehergépjárművekre és nyerges vontatókra is érvényes. A szabályozás 2016. január 1-jétől pedig már az EURO 2-es besorolásra is vonatkozni fog. A szabályozás alá esik valamennyi súlycsoport (N1, N2 és N3). Kivételnek kizárólag a drága felépítménnyel rendelkező tehergépjárművek számítanak.

Újdonság a gépjárművek színes környezetvédelmi plakettel való jelölési kötelezettsége. Valamennyi Bécsben és Bécs környékén közlekedő tehergépjárművet és nyerges vontatót össztömegtől függetlenül lekésőbb 2015.január 1-ig el kell látni egy osztrák környezetvédelmi matricával. Ezzel lesz igazolható, hogy a gépjárművek egy olyan EURO besorolással rendelkeznek, amelyet nem érint a közlekedési tilalom.

A matricák színei az EURO besorolásnak felelnek meg az alábbiak szerint:

 

  • EURO 2: piros
  • EURO 3: sárga
  • EURO 4: zöld
  • EURO 5 : világoskék
  • EURO 6 : lila 

 

Hol kapható a környezetvédelmi matrica?

A matricák beszerezhetőek Ausztriában valamennyi, a gépjárművek közlekedését szabályozó törvény § 57a szerinti műhelynél, amely ellenőrzési matricák kiadására jogosult, valamint az ARBÖ és ÖAMTC vizsgáló állomásain.    

 matrica kiadó helyek címe (letölthető PDF-ben a cikk alatt)

A 3,5 tonna alatti járműveket a környezetvédelmi besoroláshoz be kell mutatni az erre szakosodott ausztriai műhelyek vagy ÖAMTC vizsgálóállomások valamelyikén. A 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépjárműveknél elegendő a forgalmi engedély másolatának bemutatása.

Milyen fuvarok esetében szükséges a környezetvédelmi matrica?

  • A matrica Bécs városának egész területén, valamint Bécs környékén az alábbi kerületekben szükséges:
  • Bruck an der Leitha kerülete: Bad Deutsch-Altenburg, Bruck an der Leitha, Enzersdorf an der Fischa, Göttlesbrunn-Arbesthal, Götzendorf an der Leitha, Hainburg an der Donau, Haslau-Maria Ellend, Höflein, Petronell-Carnuntum, Rohrau, Scharndorf, Trautmannsdorf an der Leitha
  • Gänserndorf kerülete: Aderklaa, Andlersdorf, Deutsch-Wagram, Eckartsau, Engelhartstetten, Gänserndorf, Glinzendorf, Groß-Enzersdorf, Großhofen, Haringsee, Lassee, Leopoldsdorf im Marchfelde, Mannsdorf an der Donau, Marchegg, Markgrafneusiedl, Obersiebenbrunn, Orth an der Donau, Parbasdorf, Raasdorf, Strasshof an der Nordbahn, Untersiebenbrunn, Weiden an der March, Weikendorf
  • Korneuburg kerülete: Bisamberg, Hagenbrunn, Korneuburg, Langenzersdorf
  • Mödling kerülete: Achau, Biedermannsdorf, Brunn am Gebirge, Guntramsdorf, Hennersdorf, Laxenburg, Münchendorf, Vösendorf, Wiener Neudorf
  • Wien kerületének környéke: Fischamend, Gerasdorf bei Wien, Himberg, Schwechat, Ebergassing, Klein-Neusiedl, Klosterneuburg, Lanzendorf, Leopoldsdorf, Maria-Lanzendorf, Rauchenwarth, Schwadorf, Zwölfaxing

2015. január 1-jétől csak környezetvédelmi matricával hajthatnak be a behajtási tilalommal nem érintett nehézgépjárművek Bécsbe.

Bécs város cselekvési terve kimondja, hogy környezetvédelmi matricával kell ellátni minden olyan tehergépjárművet, amelyre nem vonatkozik a közlekedési tilalom. Ezeket a matricákat 2015. január 1-ig minden tehergépjárműre fel kell ragasztani.

A szabályozás nem vonatkozik a közúti közlekedési szolgáltatók, a mezőgazdasági és erdészeti járművek, valamint mutatványos és cirkuszi szállító járművek körére.

Az osztrák kamara javasolja, hogy az érintett járművek üzemben tartói még 2014-ben lássák el járműveiket matricával. Az Ausztriában újonnan vásárolt nehézgépjárműveket a kereskedők már matricával ellátva adják át, a már eddig is forgalomban lévő járművekre pedig olyan műhelyekben lehet felhelyeztetni a matricát, amelyek végezhetnek éves bevizsgálást.  A matricát a szélvédő belső oldalára kell felragasztani. A matrica ára 25,- EURO.

A tehergépjármű környezetvédelmi besorolását minisztériumi rendeletben meghatározott paraméterek alapján a szakszerviz állapítja meg.

Az egyedi kivételt képező járműveket (közszolgáltatók járművei, közérdekű járművek) az illetékes hatóság által kiadott ún. IG-L matricával kell ellátni, melyeket 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeg feletti járműveknél az első és hátsó rendszámtábla mellé, (pótkocsis szerelvény esetén a vontató első táblája és a pótkocsi táblája mellé) kell elhelyezni. A 3,5 tonna össztömeg alatti járműveknél elég egy IG-L jelzés az első rendszámtábla mellé. További információk az Osztrák Gazdasági Kamara honlapján: www.wko.at/LKW-Fahrverbot

Kis András / 2014.12.23.