Csökkentett heti pihenőidő visszapótlása

Az 561/2006/EK rendelet II. fejezet 8. cikk (6) pont szerint:

" Bármely két, egymást követő héten a járművezetőnek tartania kell legalább:
– két rendszeres heti pihenőidőt, vagy
– egy rendszeres heti pihenőidőt és egy legalább 24 órás csökkentett heti pihenőidőt.

 A csökkentést azonban kompenzálni kell egy, a kérdéses hetet követő harmadik hét vége előtt egészben megtartott, a csökkentésnek megfelelő pihenővel. A heti pihenőidőnek az előző, heti pihenőidő végétől számított hat, 24 órás időszak végéig meg kell kezdődnie."

Az 561/2006/EK rendelet II. fejezet 8. cikk (7) pont szerint:

" A csökkentett heti pihenőidő kompenzációjaként tartott pihenőt egy másik, legalább 9 órás pihenőidőhöz kell kapcsolni." 

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a gépkocsivezetőknek minden héten kell (kellene) tartaniuk egy-egy 45 órás egybefüggő pihenőt. Annyi engedmény van, hogy lehet úgy is pihenőt tartani, hogy a 45 órás pihenőt követően egy csökkentett heti pihenőt tartunk, amely eléri a 24 órát, de rövidebb, mint 45 óra.

Ha ezt választjuk, akkor viszont a 45 órából hiányzó időt kompenzálnunk kell! Méghozzá oly módon, hogy a hiányzó időt hozzákapcsoljuk egy minimum 9 órás csökkentett napi pihenőhöz.Természetesen hozzákapcsolhatjuk egy 11 órás napi, vagy egy 24 órás csökkentett heti pihenőhöz, vagy egy 45 órás heti pihenőhöz is,

Viszont, ha egy csökkentett (9 órás) napi pihenőhöz kapcsoljuk hozzá, akkor felhasználtunk egy lehetőséget a heti 3 alkalomból ( kettő darab heti pihenő, vagy egy heti és egy csökkentett heti pihenő között 3 alkalommal lehet 9 óra a pihenő)!  Tehát a 3 csökkentett (9 órás) pihenő nem a naptári hétre vonatkozik, hanem a "munkahétre" amelyet úgy számítunk, hogy az egyik heti pihenő és a következő heti vagy csökkentett heti pihenő közötti maximum 6x24=144 órás időszak. Törekedjünk arra, hogy a csökkentett heti pihenőnk lehetőleg 24 óránál hosszabb legyen, hogy a visszapótlás minél rövidebb lehessen. Akkor, ha csak 24 órás a pihenőnk, 21 óra visszapótlására lesz szükségünk. (24+21=45)  Tehát minimum 30 órát kell pihennünk, hogy a visszapótlás meglegyen. (9+21=30)

Abban az esetben, ha  40 órát tudunk  pihenéssel tölteni, már csak 5 órát kell visszapótolnunk.
Akkor, amikor a hiányzó 21 órát egy 45 órás pihenőhöz csatoljuk, egy 66 órás pihenőt kapunk.
Erről szól egy korábbi írás: Tibi kedvence...címmel

Néhány lehetőség a heti pihenők szabályos eltöltésére:

45-45-45-45
45-24-45-24-66-45
45-40-45-24-50-24

 Meddig kell a visszapótlásnak megtörténnie?

"A csökkentést azonban kompenzálni kell egy, a kérdéses hetet követő harmadik hét vége előtt egészben megtartott, a csökkentésnek megfelelő pihenővel."

Ez azt jelenti, hogy a csökkentést követő 3. hét vasárnap éjfélig (!!!) vissza kell pótolni a hiányzó időt! Ezt technikailag a 3. héten nehéz megvalósítani, főleg akkor, ha 21 órát kell visszapótolni, ezért azt javaslom, hogy a visszapótlásra hamarabb keríts sort.

Egy példa:

A 38. héten  csütörtök-pénteken tartottál egy 24 órás csökkentett heti pihenőt.A példa kedvéért a pihenő péntek reggel 8 órakort ért véget.

Ebben az esetben a kérdéses hetet követő 1. hét a 39. hét lesz, a 2. a 40. hét, a 3. hét pedig a 41. hét lesz. Tehát a 41. hét vasárnap éjfélig kell, hogy egybefüggően visszapótold a hiányzó 21 óra pihenőt!

Ebből a példából is látszik, hogy nem érdemes megvárni a 3. hétvégét, már a másodikon érdemes visszapótolni a hiányzó pihenőt. Hosszútávon egyébként sem nyerhetünk semmit a "zsonglőrködéssel", mert a rendszert úgy találták ki, hogy minden héten legyen 45 óra pihenő. Talán annyit érdemes "trükközni" (a jogszabály keretein belül), hogy a 66 órás pihenőt otthon, családi körben tölthessük el.

                                                                                                                                       Szabó Nelli / Kis András / 2014.09.17.