Látogatóban a Brémai muzsikusoknál.

Látogatóban a Brémai muzsikusoknál

Néha valóban nagy szerencsénk van. Brémában volt lerakónk, hamar kiderült,  csak másnap kell rakodni a közelben. Szinte egy egész délután állt rendelkezésünkre.  

Sok fuvarfeladat érinti a Hansalinie ipari parkot, ahol egy ARAL HOF is található.  Itt 10,- €  kamionnal parkolás  24 órára, és zuhanyból is van 8 db, nem kell sokat várni a fürdésre. Mi is itt álltunk.  A HOF-al szemben, a Johann-von-Bodeck-Straße sarkán található a 42-es busz megállója.

A gépkocsivezetőnél tudunk jegyet vásárolni, amely 100 percig érvényes, és utazhatunk vele villamossal is, ára 2,80 € . Azzal a végállomásig kell utazni (Weserwehr megálló) amely a villamosnak is végállomása. Itt érdemes átszállni a 3-as villamosra. Ennek van megállója a Brémai muzsikusok szobránál, amely a város egyik fő látványossága.

                   

Bréma német nagyváros, hivatalosan szabad Hanza-város, Németország északnyugati részén fekszik, Bréma tartomány székhelye. Egyike annak a három városnak, amelyek szabad tartományi jogállással rendelkeznek. Népességét és területét tekintve is Németország tízedik legnagyobb városa 678 ezer lakosával.  Bréma kikötőváros. A brémai városháza és a Roland-szobor az UNESCO kulturális világörökségének a része. A város látnivalói a Markt platz körül összpontosulnak,  egy óra alatt meg lehet tekinteni a fontosabb látványosságokat  úgy, hogy gyalogolni sem kell sokat.

Brémai muzsikusok 

Bréma középkori vásárain elterjedt pénzkereseti forma volt a zenélés. A zenésznek készülő állatokról szóló középkori mesét a Grimm testvérek dolgozták fel. A Brémai Muzsikusok meséje nyomán világhírre szert tevő Bréma 1951-ben Gerhard Marcks német szobrászművész alkotásával emlékezett meg a mese szereplőiről. A szamár, a kutya, a macska és a kakas egymás hátán állva láthatók.

A szoborcsoport nagy népszerűségnek örvend. a városnak gyakorlatilag semmi köze nincs a történethez, csupán annyi, hogy a mese szerint az állatok ide igyekeztek szerencsét próbálni. A szamár orra már fényesre kopott a rengeteg simogatástól, hiszen a jó szerencse reményében minden turista megsimogatja.

Városszerte falfestményeken, cégéreken, plakátokon találkozhatunk különböző reprodukcióival, míg a városba érkező turisták számára szinte kötelező program a szobor megtekintése.  (wikipédia,miénk a világ) 

Piactér

Bréma legszebb részeként a helyiek és a turisták kedvence a Marktplatz, mely a város történelmi központjában fekszik. Itt található a 15. századi, gótikus stílusban épült Városháza, Németország egyik legszebb polgári épülete. Előtte áll a Roland-oszlop, mely a városnak a Hanza-szövetség idején élt fénykorára emlékeztet. Az 1404-ben felállított műemlék egyedülálló példája az európai polgárság függetlenségének és vásártartási jogának a Német-Római Birodalom keretein belül. Ez Németország  legmagasabb Roland-oszlopa. A Piactéren áll a 11. századi Szent Péter dóm is.

Schnoor-negyed

A Schnoor jellegzetes arculatát a számtalan apró, szorosan egymáshoz tapadt háznak köszönheti. A negyedet elsőként egy 13. századi okirat említi, az ekkor alapított ferences kolostor környékén alakult ki a nagyszámú városi szegénynek lakhelyet nyújtó zsúfolt negyed.

A ma látható házak többsége 1500 és 1900 között épült. A Schnoor aprócska házai ma éttermeknek, műtermeknek, hagyományőrző egyesületeknek adnak otthont. Itt van Németország legkisebb szállodája, amely 20 négyzetméteres alapterületén egyszerre mindössze két vendég fogadására képes. 

Ha megéheznénk, vagy megszomjaznánk városnézés közben, rengeteg vendéglátó egység közül válogathatunk az ízlésünk és pénztárcánk szerint.

A visszaútra szintén a 3-as villamos + 42-es busz párost ajánljuk. (a visszaút is 2,80 €)

Több képet itt találtok: kisaetr.hu/galeria/latogatoban-bremai-muzsikusoknal

 Kis András / Szabó Nelli fotó 2019.03.01.