Megelőzhető a gázolajlopás! Használd te is! Mi kipróbáltuk a FUELBEEP készüléket!

Megelőzhető a gázolajlopás!  Használd te is! Mi kipróbáltuk a FUELBEEP készüléket! 

                                                                                      

 

A FUEL BEEP TRUCK SECURITY magyarországi forgalmazója néhány hete megkeresett bennünket, hogy tesztelnénk-e a készüléket. Örömmel tettünk eleget a felkérésnek. 

Európa országaiban a gázolaj ára napjainkban megközelíti, van ahol már el is hagyta a 2,00 €/litert. Ez miatt is szaporodtak a kamionok üzemanyagtartályai elleni „támadások”. Leggyakrabban az éjszakai pihenők alkalmával történnek az üzemanyaglopások, és ezek ellen az sem véd, ha egy jól kivilágított benzinkúton töltjük a pihenőt.

Az eddig is használt mechanikai védelmi rendszerek nem nyújtanak kellő védelmet a  mostanában elszaporodott „megfúrásos” barbár módszer ellen. A prevenció lehet a megoldás, vagyis  jobb, ha megelőzzük a bajt.
Egy ilyen megelőzésre alkalmas eszköz a FUELBEEP TRUCK SECURITY A magyarországi forgalmazótól kaptunk egy készüléket kipróbálásra. Az egyik csomagszállító cég hozta a készüléket, a kezelési útmutató ( amely egy feliratos videó) e-mailban érkezett. A csomagban 2 db riasztó, 1 db távirányító, 1 db csavarhúzó volt. A készülékekben az elemek is benne voltak (3 db AAA)

 

- Megrendeléskor kérhető mágneses rögzítéssel, illetve kétoldalas ragasztószalaggal. Mi a mágneses opciót választottuk. Szerintünk praktikusabb.

- A kapott  videó alapján összehangoltuk, és beállítottuk a készülékeket. Az érzékenysége 7 fokozatban állítható, a riasztás hangereje 113 dB-ig fokozható. A forgalmazó a 2. érzékenységi fokozatot ajánlja.

Egy SCANIA vontatón teszteltünk, amelyen 2 db alumínium üzemanyag tartály van. A riasztókat a tankok rögzítő pántjaira tettük, az alvázhoz közeli mélyedésbe. Itt nem látszanak amikor pótkocsi van fölakasztva, mechanikailag is védettek. Szólóban sem feltűnő. A mosóban, és esőben sem mennek tönkre de  jobb, ha direkt, erős vízsugarat, mint a magasnyomású mosó kivédjük, azzal, hogy  levesszük.

- A bekapcsolás egy gombnyomással történik. Azt tapasztaltuk, hogy bekapcsolható a fülkéből is, de nem minden esetben kapcsolódott be mindkettő készülék. Biztosabb, ha kiszállunk a bekapcsoláshoz.  A kikapcsolás működött a fülkéből is.

A bekapcsoláskor/kikapcsoláskor egy rövid, halk hangjelzést ad. Ezt követően néhány másodperc múlva „élesedik”.

  • A kamion mellett elhaladó másik jármű által keltett mozgás, rezonancia  nem aktiválja a riasztást.
  • Ha véletlenül, vagy szándékosan megkoccantjuk a tankot, akkor egy rövid, de hangos hangjelzést ad. Ezzel lehet tesztelni, hogy működik-e a riasztó. Kipróbáltuk,  a tanksapka védő lakatot megmozgattuk, erre beindult a riasztó mind a 113 dB hangerővel.
  • 1 percig riaszt, ha nem kapcsoljuk ki hamarabb. A következő kísérlet az volt, hogy a tanksapkát próbáltuk letekerni természetesen  működésbe lépett a riasztó. Imitáltunk egy kalapácsos támadást is a tank ellen, ekkor is megszólalt. Megfúrni nem akartuk, de ha a tanksapka levételre beriasztott, akkor a fúrás keltette rezgésre is riasztani fog.
  • Természetesen akkor is riasztást ad, ha a tolvaj el akarja távolítani a riasztót. Ennek kicsi a valószínűsége, főleg ha a kétoldalas ragasztószalaggal rögzítjük a tank és az alváz között, csak így nehézkes az elemcsere.
  • A fülke ajtajának kinyitására, becsukására, a ki-beszállásra nem indul be a riasztó.
  • Ha elfelejtenénk kikapcsolni, a motor beindításakor megszólal. Ezért nem alkalmas hűtős kamionokra csak akkor, ha kiáll a pótkocsi alól.

                                  

A parkoló kamionok között megszólaló hangos szirénázás elriasztja a tolvajt, tolvajokat, és inkább felfüggesztik tevékenységüket. Minél több kamionon van ilyen készülék, annál inkább visszaszorulhat a gázolajlopás. Hatékony védelem, praktikus, egyszerű megoldás. Nincs hátrányos tulajdonsága a Fuelbeep riasztónak.

A készülék ára megfizethető, és ha már egy lopási kísérletet meghiúsított, meghozta az árát!

Tőlem egy esetben  Angliában loptak el  400 liter gázolajat, a közelmúltban pedig láttuk, amint a rendőrök helyszíneltek  a muraszombati PETROL kúton. Ott 600 liter hiányzott a tankból.

A készülék megrendelhető:http://www.fuelbeep.eu

Kis András /Szabó Nelli

2022.05.08.