Svájci kontrollparkolók és a rejtélyes „S” betű!

Svájcban jártamban-keltemben láttam a képen látható jelzést a kamionokon.  A számtalan kontrollparkoló előtt araszolva, illetve a sorban állva irigykedve néztem azokat, akik elsuhantak a sor mellett a jelzés birtokában.
Azok, akik rendelkeznek ezzel a megkülönböztető jelzéssel, nem kell, hogy bemenjenek a kontrollparkolóba, ha azok előtt elhelyezték a táblát, ami ezt lehetővé teszi számukra.  

Comoból Basel felé menet az egyik parkoló előtt nem volt kint ez a tábla, és ott sokan megszokásból vezetve elsuhantak…..volna, azonban a rendőrök útjukat állták, és figyelmetlenségüket párszáz CHF büntetéssel „jutalmazták”. Felkészültek voltak, mert a MAESTRO, MASTERCARD, VISA….stb.  kártyákon kívül elfogadták a tankolós kártyákat is a kézpénzes opció mellett. Felkészültségüket mutatta, hogy vezeték nélküli kártyaolvasó terminál volt náluk!

A kontrollparkolóknak Svájcban az általános ellenőrzéseken kívül másik szerepük még, hogy a kamionok áradatát visszafogják a nagy forgalmú határátkelők előtt ( Chiasso, Basel, Au, Sankt Margrethen, Koblenz ) ezáltal megakadályozzák a határátkelőknél a forgalom feltorlódását.

A „pihenőhelyeket” táblákkal időben előjelzik, majd kiterelnek bennünket. Az egyik legismertebb, egyben legnagyobb az A2 E35 autópálya Erstfeld kijárónál található.

Itt még az „S” betűsöknek is le kell térniük a pályáról! Az igaz, hogy számukra van egy S, mint suhanó sáv, és minimális macerával átjutnak az objektumon.

Nekünk, egyszerű földi halandóknak először egy tengelysúly mérésen kell átgurulnunk. Itt, ha gyanúba keveredünk, kisorolnak egy alaposabb mérlegelésre. A sáv felett lézeres magasságmérésen is átesünk.

Ha meghaladjuk a 4,00 m magasságot (4 cm a tolerancia) szintén egy alaposabb ellenőrzés részesei leszünk. Amennyiben ezek a dolgok rendben vannak, beállítanak bennünket egy sávba, ahol néhány perces várakozástól több órásig bármi előfordulhat a forgalmi és útviszonyoktól függően.

Télen akár 1-2 nap is lehet! Szerencsére itt kulturált mosdók, vízvételezési lehetőség is van, illetve benzinkút étteremmel. Az árak nem a mi fizetéseinkhez vannak igazítva. A kihajtást villanyrendőrök szabályozzák, és kb.6 másodpercenként engednek ki egy-egy kamiont. Az "S" betűvel kapcsolatban Galambos Szilveszter kollégától az alábbi levelet kaptam:

Utána néztünk az S jelzésnek.

S-Bewilligung, azaz Sonderbewilligung ,különleges engedélyt jelent, amely kizárólag Németsvájc és Tessin kanton közötti áruszállításra korlátozódik. A Gotthard alagúton keresztüli forgalomtorlódás miatti időveszteséget kívánják ily módon elkerülni.Az alagútba egyszerre max.3 kamion haladhat. Tehát elsőbbséget élveznek mert élelmiszer ellátást biztosítanak Tessin kanton számára, amely így egy napon belül megvalósulhat. Az S engedélyeket Tessin és Graubünden kantonok közlekedési hivatalai adják ki az adott szállítmányozó cégeknek. Az engedélyeztetési procedúra során elvégzik a hatóságok a szükséges vizsgálatokat, ezért az S jelzést viselő járművek mentesülnek az utakon a kontrollok alól. Svájci kamionosok nemegyszer jogtalanul helyezték el a jelzést a járművön, a büntetés 500CHF-tól indul, egy újságcikk foglalkozott vele.

    

A  S  betű használatáról szóló rendelet ITT olvasható.

Szabó Nelli, Kis András / 2013.08.03.