Tavaszi óraátállítás

Március utolsó vasárnapján  kezdődik a nyári időszámítás, az európai gyakorlatnak megfelelően hajnali 2 órakor 3 órára kell igazítani az órákat. Nekünk, gépkocsivezetőknek  a tachográf óráját is át kell állítanunk, mert annak mindig az autó honossága szerinti helyi időt kell mutatnia. Ehhez szeretnék most segítséget nyújtani.

A korongos (analóg) tachográfok átállítása a viszonylag egyszerűbb: A "kulcsos" tachográf a legegyszerűbb, mert azon az óra állító forgókerékkel beállítod az aktuális időt, és gyakorlatilag készen vagy.

Szerencsés eset, ha azon az éjszakán nem a készülékkel húzatod a pihenőt, hanem a korong hátulján, kézzel teszed ezt meg. ( ne felejtsd el aláírni!) Azt is írd rá, hogy téli-nyári időszámítás váltás.

 A "tálcás" tachográffal sincs sok teendő: Mind a 2 korongot ki kell venni belőle, majd a nyomógombokkal beállítani az órát. Ezt követően be kell csukni a tálcát. Ekkor a gép elkezd zúgni, és körbe forog az írószerkezet, és beállítódik az óra. Itt is jó megoldás, ha kézzel húzod be az éjszakai pihenőt. Én biztosan nem kelnék föl hajnalban, hisz ezzel a pihenőm is megszakadna, hanem reggel állítanám be az órát.

Ha viszont vezetned kell, más a helyzet!  Akkor állítsd előre az órát, ha a legközelebbi napi pihenődet kezded. De ekkor föltétlen írd rá a korong hátuljára a körülményeket! Figyelj arra, hogy a pihenő az óra állásától függetlenül a valóságban legyen meg minimum 9 óra!

A digitális menetíró kicsit más: Azon mindig, minden esemény UTC időben van nyilvántartva, tehát ha éjszaka dolgozol, a helyi időt akkor is nyugodtan átállíthatod, akkor sem fogja a vezetést duplán húzni. Ha pihenőt tartassz, akkor nyugodtan állíthatod reggel, amikor természetes ébredéssel fölkelsz.

Maga a beállítás egy videón itt látható:

Belépsz a főmenübe, majd a beállítás funkciót válaszd. Ott a helyi idő beállítása, majd a föl-le nyilakkal a helyi időt előre állítod 1 órával. Elvileg vasárnap hajnali 2:00-kor kellene 3:00-ra állítani, de én ezért biztosan nem fogok fölkelni!

A UTC idő is állítható, de csak hetente egyszer lehet, és csak +/ - egy percet. Ha ennél pontatlanabb a szerkezet, akkor vagy szervízbe kell vinni, vagy több hét alatt tudod pontossá tenni.

Óraátállítás célja : Az óraátállítás célja kezdetben az volt, hogy a nappalok minél jobban egybeessenek a lakosság megszokott ébrenléti idejével, ami reggel héttől este tízig tart. Mára azonban megoszlanak a vélemények az óraátállítás szükségességéről. Az okos telefonok, tabletek, számítógépek, és az újabb tipusú tv készülékek már önállóan átállnak az óraátállítás idején. Nem árt azonban figyelemmel kísérni a karórák, régebbi ébresztőórák, gépjárművekben lévő órákat, azok ugyanis nem állnak át automatikusan a téli időszámításra!

Ki kezdeményezte az óraátállítást? Az óraátállítás először 1976-ban, három évvel az első olajárrobbanás után vezették be Franciaországban. A hatóságok a lépést azzal indokolták, hogy az akcióval 300 ezer tonna kőolajnak megfelelő energia megtakarítás érhető el. Magyarországon 1980 óta alkalmazzák évről-évre a nyári időszámítást, amelynek szintén az volt a célja, hogy energiát spóroljunk meg. A nyári-téli időszámítást jelenleg egy kormányrendelet szabályozza, amelyet az Unió tagállamaiban érvényes szabályhoz igazítottak. Eszerint a nyári időszámítás minden év március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart. 

Megtérül az óraátállítás? A vélemények ma már megoszlanak óraátállítás kapcsán, mivel energiafogyasztási szokásaink 1980 óta nagymértékben megváltoztak. A legújabb számítások szerint az energia fogyasztás átalakulása miatt már nem lehet az óraátállítással energiát megtakarítani. Az óraátállításból adódó megtakarítás legnagyobb része abból adódott, hogy a közvilágítást elég volt egy órával később bekapcsolni. Ma azonban a modern energiahálózatok és a közvilágítás is automatikusan működik, mindig alkalmazkodik az éppen aktuális fényviszonyokhoz. Így a lámpák ki és bekapcsolása a sötétedéssel egy időben történik meg. Az éjszaka hossza pedig független attól, hogy az óra éppen hány órát mutat.

A fogyasztási szokások megváltozása, az egyre szaporodó háztartási készülékek használata jócskán megnövelte energia igényeinket. Legjobb példa erre a tévézési szokásaink változása. Míg régen 1-2 tévécsatorna adásait tudtuk nézni, azt is csak este 10 óráig, addig ma nem ritka, hogy 100 tévécsatorna vételére van lehetőségünk és éjjel-nappal sugározzák az adásokat. Forrás:oraatallitas.infobomba.hu

Kis András / 2016.03.26.