Tengelyszám beállítás

A fuvarozás, ezen belül a nemzetközi fuvarozás különösen költségérzékeny tevékenység. Sajnos nem a gépkocsivezetők bére a legnagyobb tétel (bár sok vállalkozás ezen spórol), hanem az üzemanyag költség, és az útdíj adja a legnagyobb költséghányadot. A vállalkozásnak és a gépkocsivezetőnek is elemi érdeke, hogy NE fizessünk többet az úthasználatért, mint amennyit feltétlenül szükséges!

Néhány országban van arra lehetőség, hogy a szerelvény tengelyszámát átállítsuk a tényleges tengelyszámra, és e szerint kevesebb útdíjat fizessünk, ha a kamionnal pl "traktorban" közlekedünk.

A tengelyszám állítására az alábbi országokban van lehetőségünk:

- Ausztria: Go-box kezelési utasítás
- Csehország: premid kez. utasítás
- Lengyelország: viatoll kezelési utasítás
- Németország: toll collect kezelési utasítás
- Szlovákia: myto kezelési utasítás
- Magyarország: hazánkban többféle készülék is  használható,keresd azok használati utasításában a  tengelyszám állítási lehetőséget.

Fontos tudnivaló: a tengelyszámot nem úgy kell beállítani, hogy hány tengely van az úton, hanem a jármű, vagy a járműszerelvény hány tengellyel rendelkezik. A felemelt bogi is  beleszámít! Tehát akkor is 5 tengelyt kell beállítanunk, ha felemelt bogival megyünk, mert üres a pótkocsink! Akkor van a tengelyszám állításnak nagy szerepe, amikor traktorban közlekedünk, mert a 2 tengelyes traktorra lényegesen kevesebbet kell fizetni, mint az 5 tengelyes szerelvényre!

A készülékek használati utasításában benne van, hogyan kell a tengelyszámot állítani.
Viszont nagyon fontos:  NE FELEJTSD EL VISSZAÁLLÍTANI 5 tengelyre, mert nagy büntetésre számíthatsz, ha elfelejted! Azért nem büntetnek, ha többet fizetsz ( csak a főnököd veszi rossz néven), csak akkor, ha kevesebbet.

Nézzük lépésről-lépésre az Osztrák Go-box átállítását.

Kategória (tengelyszám) módosítása 

Ha a GO-Box gombját két másodpercnél hosszabb ideig tartod lenyomva, módosíthatod a járműkategóriát (tengelyszámot). Ekkor a tengelyszám mindenkor egy-egy kategóriával emelkedik, majd újrakezdődik a tárolt alapkategóriával. A tengelyek helyes beállítása a gépjárművezető felelőssége. Pótkocsi vagy nyerges pótkocsi hozzákapcsolása vagy későbbi lekapcsolása esetén a járműkategóriát megfelelően át kell állítani. Kivétel: buszok vagy lakókocsik által vontatott pótkocsikat a  járműkategóriánál nem kell figyelembe venni!

Amennyiben egyezik az elképzelésünkkel, tegyük vissza a szélvédőre, és indulhatunk! Ha nem stimmel, akkor kezdhetjük a folyamatot előlről. A Cseh, Lengyel,és Szlovák boxot  hasonlóan kell beállítani.

Fontos tudnunk, hogy amikor áthaladunk egy "fizetőkapu" alatt, akkor a készüléknek egyszer kell csippannia. Abban az esetben, ha nem csipog, vagy egynél többször csipog, feltétlenül be kell mennünk egy értékesítési helyre, mert vagy lemerült az akkumulátor, vagy elfogyóban van a feltöltött pénz. Az autópályákon lévő benzinkutakon tudják orvosolni a felmerülő problémákat! Én már jártam úgy, hogy Subentől Hegyeshalomig 3 go-boxot is cseréltem, mert rosszul működtek!

A GO-Box hangjelzései 

Ha díjfizető kapun halad át, a GO-Box hangjelzésekkel tájékoztatja a gépjárművezetőt az útdíj megfizetéséről. EGY rövid hangjelzés: (csipogó hang):A fizetés a beállított kategória és a GO-Box-ban beállítottEURO emissziós osztály alapján történik, nincsenfigyelmeztetés.

KÉT rövid hangjelzés:Az úthasználati díjat a beállított kategória és EUROemissziós osztály alapján fizette be.Figyelem: Keresse fel alegközelebbi GO-értékesítőhelyet!Okok: a Pre-Pay egyenleg a határérték aláesett, lejár a szerződés, módosítani kell a GO-Box-on lévő adatokat, vagy visszahívták a GO-Boksz-ot, hogy le kell cserélni.

NÉGY rövid hangjelzés azt jelenti, hogy az útdíjat nem rótták le szabályszerűen. Ebben az esetben az a kötelezettség áll fenn, hogy az útdíjat egy GO forgalmazó helyen utólag kell megfizetni .

NINCS hangjelzés: Ha a GO-Box nem ad ki magából hangjelzést, akkor nem történt útdíjfizetés. Az útdíjat (az osztrák Útdíjszabályzat, B rész, 8.2.4.3.3. pontjának figyelembevételével) egy GO forgalmazó helyen utólag meg kell fizetni. Ellenőrizni és adott esetben korrigálni kell a GO-Box működőképességét és megfelelő elhelyezését.

Amennyiben nem tudták levonni az útdíjat, feltétlenül menjünk be egy benzinkútra, és utólag rendezzük a számlát:

Utánfizetés GO forgalmazó helyen 

Az útdíj GO forgalmazó helyen történő utólagos megfizetése mindenkor az első olyan útdíjelszámoló helytől számítva, amelyen az útdíjat nem fizették meg szabályszerűen, öt órán és 100 kilométeren belül lehetséges. Érdemes bemenni kifizetni, mert külömben rajtunk verik el a port!

A toll collect készüléken sem bonyolult a tengelyszám állítása: -tegyük "gyújtásra" a sluszkulcsot

  • várjuk meg, amig a készülék kijelzőjén megjelenik a tengelyszám:  Achszahl: <5>
  • ekkor a jobbra-balra nyilakkal tudjuk a kívánt értéket beállítani. Mindaddig az a tengelyszám marad beállítva, amíg nem változtatjuk meg.

Kis András / 2014.04.27.