Útdíj fizetés Svájcban

Svájcban, és Lichtensteinben nem csak autópályadíjat kell fizetnünk a 3,5 tonna megengedett össztömeget meghaladó gépkocsik , és járműszerelvények után, hanem minden Svájcban  megtett km után fizetnünk kell történjen az bármilyen úton.

Az erről szóló szabályozást a Svájci Szövetségi Pénzügyminisztérium honlapján találhatjuk: .ch/zollinfo

Ha a kamion még soha sem járt Svájcban, először ID cardot kell váltanunk. Ezzel a kártyával tudjuk az autót azonosítani, és az LSVA lapot kiváltani belépéskor a terminálon.Az ID cardot az autó papírjainak bemutatásával tudjuk a határon még a vámolás megkezdése előtt megszerezni a svájci vámosoknál. Ez azért fontos, mert a vámolást az LSVA (km papír) nélkül nem tudjuk megcsinálni, a km papírt pedig csak ID card birtokában tudunk szerezni.

Az ID cardot bedugjuk a gép nyílásába, és követjük a kijelzőn megjelenő utasításokat. Beírjuk a belépő km óraállást....kiválasztjuk, hogy kézpénzzel, vagy kártyával kívánunk fizetni....bedugjuk a tankolós kártyát is....majd elvesszük a 2 példányos nyomtatványt.

Ezzel a papírral mehetünk vámolni. Belépéskor is fogja kérni a vámos, és gyakran ellenőrzik a km óra állását, és a beírt adat egyezőségét.

Van, hogy csak kéri, hogy olvasd le a kilométeróra állását, de olyat is tapasztaltam már, hogy agy kis kamerát adott a kezembe, hogy irányítsam a számlálóra (természetesen ez kifelé menet is sűrűn előfordul).

Kifelé a 2 példányos nyomtatványra ráírjuk a kilépő km-t,  - természetesen az aláírásunkat se felejtsük le-  és leadjuk a svájci vámosoknak. Az egyik példányt vissza kell kapnunk. Határonként változó, hogy lebélyegzik-e?(  Basel-Weil Am Rheinnél nem bélyegeznek, Thaygen-Bietingennél igen.)

Jobb, ha rajta van a svájci vám bélyegzője, mert vita esetén azzal tudjuk igazolni, hogy leadtuk az előző utunk során.

Aki először jár a svájci határon, annak javasolom, hogy kérdezzen a tapasztaltabb kollégáktól. Nem szégyen az, ha valaki nem tudja a dolgok pontos menetét! Sőt! Az a tapasztalatom, hogy határátkelőnként sem egységes minden....lásd pl. a km papír bélyegzését! Szinte mindig lehet Magyarokkal találkozni a nagyobb forgalmú átkelőkön!

Kis András / 2013.02.25.