Útdíjfizetés Belgiumban! – Változás 2016-ban!

A több országra is érvényes Eurovignette rendszer 2016 áprilisától megváltozik.  Egyelőre csak Belgiumban módosul az útdíjfizetés. Ott a jelenlegi időalapú rendszert felváltja a műholdas technológián alapuló, a megtett út hosszával (km alapú) arányos útdíjfizetés.

A 3,5 t  megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépkocsikra vonatkozó díjszabás 2016. április 1-ével lép életbe. Az útdíj kilométerenkénti összegét meghatározza az út típusa, a jármű tömege és emissziós osztálya.

Az útdíj bevezetését követően minden érintett járműnek rendelkeznie kell működő On Board Unit (OBU) fedélzeti egységgel.

A készülék itt rendelhető meg: www.satellic.be. Átvehető lesz postai kézbesítéssel vagy a határátkelőhelyeken és egész Belgium területén megtalálható szervizpontokon. Ehhez a Satellic útdíjrendszer- üzemeltető 135 EUR összegű kauciót kér, amely visszafizetésre kerül, ha valaki visszaadja a fedélzeti egységet.

Az útdíj elszámolás kétféle módon történhet:

  • előre fizetéssel (pre-pay) vagy
  • utólagos fizetéssel (post-pay)

Fedélzeti egység ( OBU) üzembe helyezése történhet fix kábelezés útján, ami a jármű villamos hálózatára van kötve, vagy pedig a szivargyújtóba való dugasszal, ami a készülék standard tartozéka.

A díjfizetés ellenőrzését a Viapass és a régiós hatóságok közösen végzik, non-stop, rögzített és mobil eszközökkel egyaránt. Az OBU nélkül közlekedők illetve az azt nem üzemeltető úthasználók bírságra számíthatnak. A beszedett útdíjakat a közúti infrastruktúra, a mobilitás és az áruszállítás feltételeinek javítására fordítják.

Regisztrálni lehet : 

Bővebb információ:

Szabó Nelli / 2016.01.19