A GO-box használatáról

Akik Ausztriában jártak már 3,5 tonnánál nagyobb autóval, bizonyára találkoztak a Go box nevű szerkezettel, amely az osztrák útdíj megfizetésére szolgál.

Az interneten böngészve találtam egy nagyon jó, magyar nyelvű leírást arról, hogy hogyan kell szabályosan használni a kis dobozt. Ezt letölthető PDF formátumban a cikk alatt találod.

Sok kellemetlenséget, büntetést tudunk azzal elkerülni, ha tisztában vagyunk azzal, hogy hogyan kell szabályosan elhelyezni az osztrák go boxot,  hogyan lehet a tengelyszámot változtatni, hogyan kell feltölteni a go boxot, és mi a teendő, ha nem sípol, vagy a kapuk alatt több csipogást hallunk, mint egy!

Ausztriai útdíj

Ausztriában a 3,5 tonna feletti járművek után kötelező útdíjat fizetni, mely ÁFA- köteles. Az osztrák díjbeszedés zavartalan közlekedést tesz lehetővé, ugyanis a rendszernek köszönhetően nincs szükség kényszermegállókra vagy bizonyos sávok használatára. Ausztria a díjbeszedést az ún. Go-boxok és fizetőkapuk segítségével biztosítja. A Go-Box a jármű áthaladásakor mikrohullámok segítségével kommunikál a fizetőkapuval. Ausztria az útdíjakra kétféle fizetési módszert kínál:

  • Post- pay – azaz meghatározott időben történő fizetés, a ténylegesen megtett útdíj-köteles szakaszok után kiállított autópályadíj-számla ellenében;
  • Pre-pay – a Go-box min. 7, max. 500 euróval való feltöltése. A Go-box fedélzeti egység az igénybevett útszakaszok után fizetendő összeget automatikusan levonja az előre feltöltött összegből.

A díjbeszedőrendszer üzemeltetőjének hivatalos weboldala a http://www.go-maut.at címen található.

Tarife im Überblick

Bemautung nach
EURO-Emissionsklassen

Tarife für Kfz über 3,5t hzG
ab 01.01.2013

http://www.asfinag.at/documents/10180/23540/kat2_70px.gif/bb504d24-444b-4a48-8657-dcb618d8cfa9?t=1350991326140

http://www.asfinag.at/documents/10180/23540/kat3_70px.gif/49108af4-5c55-46f7-9080-78d2049fab92?t=1350991326747

http://www.asfinag.at/documents/10180/23540/kat4_70px.gif/22e6f057-fb1c-4eb6-8767-5fa20569a990?t=1350991327310

Tarifgruppe

Kategorie 2
2 Achsen

Kategorie 3
3 Achsen

Kategorie 4+
4 u. mehr Achsen

A EURO-Emissionsklasse EURO VI

0,149

0,2086

0,3129

B EURO-Emissionsklasse EURO EEV

0,155

0,2170

0,3255

C EURO-Emissionsklassen EURO IV u. V

0,170

0,2380

0,3570

D EURO-Emissionsklassen EURO 0 bis III

0,193

0,2702

0,4053

 

A készülékek használati utasításában benne van, hogyan kell a tengelyszámot állítani.

Viszont nagyon fontos:  NE FELEJTSD EL VISSZAÁLLÍTANI 5 tengelyre, mert nagy büntetésre számíthatsz, ha elfelejted! Azért nem büntetnek, ha többet fizetsz ( csak a főnököd veszi rossz néven), csak akkor, ha kevesebbet.

Nézzük lépésről-lépésre az Osztrák Go-box átállítását!

Kategória (tengelyszám) módosítása 

Ha a GO-Box gombját két másodpercnél hosszabb ideig tartod lenyomva, módosíthatod a járműkategóriát (tengelyszámot). Ekkor a tengelyszám mindenkor egy-egy kategóriával emelkedik, majd újrakezdődik a tárolt alapkategóriával. A tengelyek helyes beállítása a gépjárművezető felelőssége. Pótkocsi vagy nyerges pótkocsi hozzákapcsolása vagy későbbi lekapcsolása esetén a járműkategóriát megfelelően át kell állítani. Kivétel: buszok vagy lakókocsik által vontatott pótkocsikat a járműkategóriánál nem kell figyelembe venni!

Amennyiben egyezik az elképzelésünkkel, tegyük vissza a szélvédőre, és indulhatunk! Ha nem stimmel, akkor kezdhetjük a folyamatot előlről.

A Cseh, Lengyel,és Szlovák boxot  hasonlóan kell beállítani.

Fontos tudnunk, hogy amikor áthaladunk egy "fizetőkapu" alatt, akkor a készüléknek egyszer kell csippannia. Abban az esetben, ha nem csipog, vagy egynél többször csipog, feltétlenül be kell mennünk egy értékesítési helyre, mert vagy lemerült az akkumulátor, vagy elfogyóban van a feltöltött pénz. Az autópályákon lévő benzinkutakon tudják orvosolni a felmerülő problémákat!

Én már jártam úgy, hogy Subentől Hegyeshalomig 3 go-boxot is cseréltem, mert rosszul működtek!

A GO-Box hangjelzései 

Ha díjfizető kapun halad át, a GO-Box hangjelzésekkel tájékoztatja a gépjárművezetőt az útdíj megfizetéséről. EGY rövid hangjelzés (csipogó hang):A fizetés a beállított kategória és a GO-Box-ban beállított EURO emissziós osztály alapján történik, nincsen figyelmeztetés.

KÉT rövid hangjelzés:Az úthasználati díjat a beállított kategória és EUROemissziós osztály alapján fizette be.Figyelem: Keresse fel alegközelebbi GO-értékesítőhelyet!Okok: a Pre-Pay egyenleg a határérték aláesett, lejár a szerződés, módosítani kell a GO-Box-on lévő adatokat, vagy visszahívták a GO-Boksz-ot, hogy le kell cserélni.

NÉGY rövid hangjelzés azt jelenti, hogy az útdíjat nem rótták le szabályszerűen. Ebben az esetben az a kötelezettség áll fenn, hogy az útdíjat egy GO forgalmazó helyen utólag kell megfizetni .

NINCS hangjelzés: Ha a GO-Box nem ad ki magából hangjelzést, akkor nem történt útdíjfizetés. Az útdíjat (az osztrák Útdíjszabályzat, B rész, 8.2.4.3.3. pontjának figyelembevételével) egy GO forgalmazó helyen utólag meg kell fizetni. Ellenőrizni és adott esetben korrigálni kell a GO-Box működőképességét és megfelelő elhelyezését.

Amennyiben nem tudták levonni az útdíjat, feltétlenül menjünk be egy benzinkútra, és utólag rendezzük a számlát.

Utánfizetés GO forgalmazó helyen 

Az útdíj GO forgalmazó helyen történő utólagos megfizetése mindenkor az első olyan útdíjelszámoló  helytől számítva, amelyen az útdíjat nem fizették meg szabályszerűen, öt órán és 100 kilométeren  belül lehetséges. Érdemes bemenni kifizetni, mert különben rajtunk verik el a port!
Abban az eseten, amikor TE érkezel Ausztriába először az autóval, amelyben még nincs GO-box, azt neked kell beszerezni. Az alábbi sorok ebben lehetnek segítségedre!

GO-Box regisztráció

  • A GO-Boxot azonnal átveheti bármelyik GO értékesítő helyen. A regisztráció díja 5 euró.
  • Regisztrációkor a Pre-Pay vagy a Post-Pay fizetési módot adhatja meg GO-Boxához. A Post-Pay fizetési módhoz egy engedélyezett fizetőeszközre lesz szüksége (lásd az aktuális útvámszabályzat 2. mellékletét). Pre-Pay fizetési mód esetén helyben legalább 75 euróval kell feltöltenie egyenlegét.
  • Mutassa be forgalmi engedélyét és készítse elő a következő adatokat:
    • név és cím
    • rendszám
    • rendszámot kiállító ország
    • jármű típusa: busz vagy tehergépkocsi
    • Post-Pay esetén: fizetőeszköz
    • EURO kibocsátási osztály
    • e-mail cím az ingyenes internetes szolgáltatásaink igénybevételéhez és a gyors tájékoztatáshoz, például a hibás fizetésre való figyelmeztetés számára
  • A regisztrációt követően egy, a rendszámához tartozó járműnyilatkozatot kap. Kérjük, ellenőrizze az adatokat, és szükség esetén helyben rögtön javítassa ki azokat. A járműnyilatkozatot minden útra vigye magával.
  • A regisztrációt követően megkapja a PAN-számát, amely azonosításra szolgál.

A GO-Box használatával így érvényesítheti a megfelelő útdíjat.

NÉHÁNY LÉPÉS A MEGFELELŐ ÚTDÍJ ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ

 

Keressen fel egy GO értékesítő helyet.

 

Adja meg, hogy melyik EURO kibocsátási osztályt kívánja elmenteni a GO-Boxon. Ha már van GO-Boxa, ne felejtse el magával hozni.

 

Ellenőrizze a nyugtákon szereplő adatokat. Javítassa ki helyben a helytelen adatokat. Ezek a nyugták az adott esetben szükséges további lépésekről is tájékoztatják.

 

Amint sikerült elmenteni a kívánt adatokat, folytathatja az útját. Mindig tartsa magánál a járműnyilatkozatot.

 

Ha igazolnia kell az EURO kibocsátási osztályt, akkor kérjük, vegye figyelembe a nyugtákon szereplő utasításokat. Az EURO 1, 2 és 3. kibocsátási osztályokat nem kell igazolnia, mivel ezekre a legmagasabb útdíj érvényes.

  • Igazolási határidő:

Az EURO kibocsátási osztályra vonatkozó igazolásokat legkésőbb 14 naptári nappal azután kell benyújtania az ASFINAG vállalatnál, hogy elmentették a GO-Boxon az EURO kibocsátási osztályt.

 

  • Igazoló dokumentumok:

Kérjük, használja az űrlapot. Minden esetben szükségünk lesz járműve forgalmi engedélyének másolatára.

Ha a forgalmi engedélyen nem szerepel az EURO kibocsátási osztály, kérjük, mutasson be további igazoló dokumentumokat, például

  • az európai típusengedélyt (Certificate of Conformity),
  • a jármű műszaki és biztonsági követelményeknek való megfelelőségéről kiállított CEMT-dokumentumot,
  • a gyártásmegfelelőségi okmányt (Conformity of Production).

 

A dokumentumokat a következőképpen juttathatja el hozzánk:

  • faxon: +43 (0) 50108 912 913,
  • e-mailben: http://info@asfinag.at
  • feltöltés az Önkiszolgáló ügyfélszolgálati portálra,
  • postai úton:     ASFINAG Maut Service GmbH

  s. k. ASFINAG Service Center / EURO-Emissionsklassen

Alpenstraße 99

5020 Salzburg, Ausztria.

 

Ne felejtse el elindulás előtt ellenőrizni, hogy a járműnyilatkozaton szereplő adatok megfelelnek-e a valóságnak és a járműbe felszerelt GO-Boxon elmentett adatokkal.

 

Vezetés közben mindig figyelje a GO-Box hangjelzéseit.