Hányszor lehet "kezdeni" egy héten?

A  rendszeres olvasóink tudják, hogy a Kamionos Kollégák Klubja Facebook oldalon is lehet kérdezni a vezetési és pihenőidőkkel kapcsolatban. Oda érkezett a következő kérdés:
- Hány alkalommal lehet műszakot kezdeni egy héten? 

A címben feltett kérdésre a rövid válaszom az, hogy egyszemélyes járat esetén, kb. 13 alkalommal, 4kézben pedig 15 alkalommal kezdhetünk munkát hetente, szemben a "parkolói pletykák" által sugallt 6 kezdéssel!
Amikor megvan a napi pihenőd, kezdhetsz új műszakot, függetlenül attól, hogy az előző milyen hosszú (vagy rövid) volt!

Nézzük meg ezt az ellentmondásosnak tűnő dolgot alaposan!

Az 561/2006/EK rendeletben ezzel kapcsolatban pontos leírás nincs, csak több cikk egybevetésével kapjuk meg a pontos választ.

Ezen rendelet alkalmazásában:

4. cikk

  • f) „pihenő”: minden meg nem szakított időszak, melynek során a járművezető szabadon rendelkezik idejével;
  • g) „napi pihenőidő”: az a napi időszak, melynek során a járművezető szabadon rendelkezik idejével, és amely „rendszeres napi pihenőidőt” és „csökkentett napi pihenőidőt” foglal magába:
  • — „rendszeres napi pihenőidő”: bármely, legalább 11 órát tartó pihenő. Ezt a rendszeres napi pihenőidőt két időszakra is lehet bontani, melynek az első része szünet nélkül legalább 3 óra, a második része pedig szünet nélkül legalább 9 óra,
  • — „csökkentett napi pihenőidő”: legalább 9 óra, de kevesebb, mint 11 óra pihenő;
  • h) „heti pihenőidő”: az a heti időszak, melynek során egy járművezető szabadon rendelkezik idejével, és amely „rendszeres heti pihenőidőt” és „csökkentett heti pihenőidőt” foglal magába:
  • — „rendszeres heti pihenőidő”: bármely, legalább 45 órás pihenő,
  • — „csökkentett heti pihenőidő”: bármely, 45 óránál rövidebb pihenő, mely a 8. cikk (6) bekezdése feltételeinek megfelelően legalább 24 óra folyamatos időtartamra csökkenthető;
  • i) „hét”: a hétfő 00.00 órától vasárnap 24.00 óráig terjedő időszak;
  • o) „több fős személyzet”: az az eset, amikor egy vezetési időszak alatt a járművezető több fős személyzet részeként dolgozik, ha két egymást követő napi pihenőidő vagy egy napi pihenőidő és egy heti pihenőidő között vezetés céljából legalább két járművezető tartózkodik a járművön. A több fős személyzettel történő vezetés első órájában egy másik járművezető, vagy vezetők jelenléte nem kötelező, de az időszak további részében igen;

6. cikk

  • (1)  A napi vezetési idő nem haladhatja meg a 9 órát.
  • (1)  A napi vezetési időt azonban meg lehet hosszabbítani legfeljebb 10 órára, legfeljebb hetente két alkalommal.

8. cikk

  • (1)  A járművezetőnek napi és heti pihenőidőket kell tartania.
  • (2)  Az előző napi pihenőidő vagy heti pihenőidő vége után minden 24 órás időszakon belül a járművezetőnek újabb napi pihenőidőt kell tartania.
  • (2)  Amennyiben a napi pihenőidő 24 órás időtartamra eső része legalább 9, de kevesebb, mint 11 óra, a kérdéses napi pihenőidőt csökkentett napi pihenőidőnek kell tekinteni.
  • (3)  A napi pihenőidőt ki lehet terjeszteni rendszeres heti pihenőidővé vagy csökkentett heti pihenőidővé.
  • (4)  A járművezetőnek bármely két heti pihenőidő között legfeljebb három csökkentett napi pihenőideje lehet.
  • (5)  A (2) bekezdéstől eltérve, a napi vagy heti pihenőidő végétől számított 30 órán belül a több fős személyzet tagjaként működő járművezetőnek újabb, legalább 9 órás napi pihenőidőt kell tartania.
  • (6)  Bármely két, egymást követő héten a járművezetőnek tartania kell legalább:
  • — két rendszeres heti pihenőidőt, vagy
  • — egy rendszeres heti pihenőidőt és egy legalább 24 órás csökkentett heti pihenőidőt. A csökkentést azonban kompenzálni kell egy, a kérdéses hetet követő harmadik hét vége előtt egészben megtartott, a csökkentésnek megfelelő pihenővel.
  • A heti pihenőidőnek az előző, heti pihenőidő végétől számított hat, 24 órás időszak végéig meg kell kezdődnie.

Tehát a heti pihenők között 6x24 óra lehet összesen, azaz 144 óra. Ez alapján a heti pihenődet legkésőbb az első munkakezdést követő 144 óra múlva meg kell kezdened. Elméletileg a 144 órába 13 alkalommal tudsz 11 óra pihenőt beiktatni, de ha igénybe veszed a 3x 9 órás csökkentett napi pihenőt, akkor sem tudsz többször kezdeni.
Az is előfordulhat, hogy egy naptári napon összesen 12-13 óra vezetésed van, de mégis szabályos, mert van közte 9-11 óra egybefüggő pihenő. Pl. kezdesz hajnali 0 óra 1 perckor, vezetsz 10 órát (közben természetesen van 2x45 perc megszakítás is), majd kb. 12 órakor megkezded a pihenőt, ami este 9-kor ér véget. Itt ismét kezdhetsz vezetni, és éjfélig közel 3 órát vezethetsz. Ez így egy naptári napra közel 13 óra vezetés, mégis teljesen szabályos!

4kézben elegendő minden alkalommal a 9 óra pihenő, de ekkor sem kezdhetsz 16 alkalommal, mert akkor már vezetésre, egyéb munkára nem jutna idő. Ezért 4kézben 15 kezdés lehet maximum egy vezetési héten.

A gyakorlatban ez természetesen szinte sohasem fordul elő, mert értelmetlen lenne minden nap néhány percet dolgozni. Az viszont előfordulhat, hogy néha-néha csak pár órát vezetsz, és a héten nem 6-szor kezdesz műszakot, hanem 7-8 alkalommal is. Abban az esetben, ha meg van a 9-11 óra pihenő, nyugodtan kezdhetsz új műszakot akár 2 alkalommal is egy naptári napon!

Szabó Nelli, Kis András / 2014.11.13.