„Heti pihenőidő” vagy hétvégi pihenőidő?

A közelmúltban az egyik közösségi oldalon nagy vita alakult ki a heti pihenőidőkkel kapcsolatban. Az általunk nagyra becsült Kuzma Ferenc szakértő hírlevelet is küldött a témával kapcsolatban. Mi is úgy látjuk, sok a félreértés ezért összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat. 

Az 561/2006/EK rendelet pontosan meghatározza a napi és a heti pihenőidők rendjét, egymásutániságát.

Sokan olyat is belemagyaráznak, ami nincs benne a szabályban, illetve tudni vélik, hogy benne van. Egy jogszabály értelmezésekor alapvető érdekünk, hogy a fogalmakkal tisztában legyünk, és mi is azt és úgy értsük, ahogy a szabályalkotó.

Ilyen a „napi pihenőidő”, és a „heti pihenőidő”, és a „hét” fogalma  is.

561/2006/EK rendelet 4. cikk

 g) „napi pihenőidő”: az a napi időszak, melynek során a járművezető szabadon rendelkezik idejével, és amely „rendszeres napi pihenőidőt”és „csökkentett napi pihenőidőt”foglal magába:

—„rendszeres napi pihenőidő”: bármely, legalább 11 órát tartó pihenő. Ezt a rendszeres napi pihenőidőt két időszakra is lehet bontani, melynek az első része szünet nélkül legalább 3 óra, a második része pedig szünet nélkül legalább 9 óra,

—„csökkentett napi pihenőidő”: legalább 9 óra, de kevesebb, mint 11 óra pihenő;

h) „heti pihenőidő”: az a heti időszak, melynek során egy járművezető szabadon rendelkezik idejével, és amely „rendszeres heti pihenőidőt”és „csökkentett heti pihenőidőt” foglal magába:

—„rendszeres heti pihenőidő”: bármely, legalább 45 órás pihenő,

—„csökkentett heti pihenőidő”: bármely, 45 óránál rövidebb pihenő, mely a 8. cikk (6) bekezdése feltételeinek megfelelően legalább 24 óra folyamatos időtartamra csökkenthető;

i) „hét”: a hétfő 00.00 órától vasárnap 24.00 óráig terjedő időszak;

A jogszabály 8. cikke pedig meghatározza, hogy mikor kell legkésőbb megtartani ezeket a pihenőket.

„(1) A járművezetőnek napi és heti pihenőidőket kell tartania.

(2) Az előző napi pihenőidő vagy heti pihenőidő vége után minden 24 órás időszakon belül a járművezetőnek újabb napi pihenőidőt kell tartania. Amennyiben a napi pihenőidő 24 órás időtartamra eső része legalább 9, de kevesebb, mint 11 óra, a kérdéses napi pihenőidőt csökkentett napi pihenőidőnek kell tekinteni.

(6) Bármely két, egymást követő héten a járművezetőnek tartania kell legalább:

— két rendszeres heti pihenőidőt, vagy

— egy rendszeres heti pihenőidőt és egy legalább 24 órás csökkentett heti pihenőidőt. A csökkentést azonban kompenzálni kell egy, a kérdéses hetet követő harmadik hét vége előtt egészben megtartott, a csökkentésnek megfelelő pihenővel. A heti pihenőidőnek az előző, heti pihenőidő végétől számított hat, 24 órás időszak végéig meg kell kezdődnie.”

Jól láthatjuk, a „hét” mint olyan, sehol sem szerepel a fentiekben, csak úgy, hogy „A heti pihenőidőnek az előző, heti pihenőidő végétől számított hat, 24 órás időszak végéig meg kell kezdődnie.” Azaz a pihenő vége, vagyis az első napi kezdés után legkésőbb 6x24 óra= 144 óra elteltével meg kell kezdeni a heti pihenőidőt.

Ez a „heti pihenőidő” sok esetben hétvégére esik, de nem azért, mert ez lenne az előírás! Ennek az a gyakorlati magyarázata, hogy a fuvarozásban többségben vannak azok a gépkocsik, amelyek nem élveznek mentességet a közlekedési tilalmak alól, és sok fel és lerakóhely is zárva van szombaton, vasárnap. Praktikus a heti pihenőt akkor megtartani, amikor egyébként is állni kényszerülnek a kamionok.

Azért sem lenne szerencsés, ha mindenki hétvégén venné ki a pihenőjét, mert még így is hatalmas zsúfoltság van a parkolókban, benzinkutakon! Elképzelhetetlen káosz keletkezne, ha mindenki egyszerre állna meg.

Azok a kollégák, akik vasárnap 22 órakor indulnak el a pihenőjük végén, legkésőbb szombaton 21:59-kor kell hogy megkezdjék a heti pihenőjüket. Ha elegendő a 24 órás, azaz csökkentett heti pihenő, akkor vasárnap 22 órakor ismét megkezdhetik a munkát. Ha viszont 45 órás pihenőjük szükséges, akkor leghamarabb hétfő 19 órakor indulhatnak. Viszont ezen a héten már vasárnap 18:59 -ig mehetnek, ha a többi szabálynak is megfelelnek.

Abban az esetben, ha valaki pl. szerdán reggel 6 órakor indul, un. „tiszta időkkel”, akkor nem kötelező (de nem is tilos!) hétvégén heti pihenőt tartania, hanem dolgozhat kedd reggel 5:59-ig, ha olyan országban tartózkodik, ahol nincsen hétvégén tilalom, vagy pedig mentes a közlekedési korlátozások alól.

Ezért van az, hogy a hűtősök gyakran nem hétvégén tartják a heti pihenőjüket.

A lényeg: A „rendszeres heti pihenőidő” vagy a „csökkentett heti pihenőidő” a hét bármely napjára eshet. Annyi a megkötés, hogy az első műszakkezdéshez képest legkésőbb 144 órával el kell kezdeni!

A csökkentett heti pihenőidőből „hiányzó” időt vissza kell pótolni. Ennek módjáról egy korábbi írásunkban olvashatsz. A csökkentett napi pihenőt az 561-es rendelet értelmében nem kell visszapótolni.

Kapcsolódó cikkek:

Csokkentett-heti-pihenoido-visszapotlasa

Kis András / 2017.05.15.