Információ az 561-es rendelet átmeneti módosításáról.

Olyan időszakot élünk, amikor a hírek elsősorban a koronavírus okozta világjárványról szólnak. Szerencsés esetben a betegség nem, de a világban, gazdaságban bekövetkező változások sajnos mindnyájunkat érintenek valamilyen formában. Nagy figyelem irányul most a tehergépkocsivezetőkre, kamionosokra. 

A legtöbb politikus egyetért abban , hogy az ellátási láncok folytonosságát a világjárvány alatt  is fenn kell tartani. Mivel az áruforgalom jelentős része közúton történik, ezért a nehéztehergépkocsikra vonatkozó előírásokat több országban módosították. Sajnos az UNIÓ ebben sem egységes, így a módosítások sem egyformák. 

A módosítások alkalmazása nem kötelező, csak egy lehetőség!

Azt gondoljuk, hogy ezek a „könnyítések” célja, hogy a határokon kialakult torlódások, és a zsúfolt parkolók ( elsősorban a tranzit útvonalakon) ellenére a gépkocsivezető kollégák kevesebb izgalommal, szabályosan jussanak el  a le v. felrakóra ill. haza tudjanak menni.

                                                                               

 A 561/2006/EK magyar módosítás így néz ki:

„A közösségi rendelet szerint a tagállamoknak legfeljebb 30 napos időtartamban van lehetőségük a felmentésre. Ennek megfelelően Magyarországon 2020. március 21. és április 19. között
-a napi vezetési idő 9 óráról 11 órára
- a heti vezetési idő 56 óráról 65 órára,
- a kétheti vezetési idő 90 óráról 105 órára,
- a 45 perces szünet kötelező kivételének gyakorisága 4,5 óráról 5,5 órára emelkedik.

Ezzel egyidejűleg:
- a napi pihenőidő 11 óráról 9 órára,
- a normál heti pihenőidő 45 óráról 24 órára csökken.

A heti pihenőidőt a megelőző heti pihenőidő végétől számított nem hat, hanem hét 24 órás időszak után kell megkezdeni.

Az ellátásbiztonság érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium korábban felfüggesztette a nehéz tehergépkocsik hétvégi forgalomkorlátozását, a hétvégi kamion STOP-ot.

visszavonásig érvényes intézkedés lehetővé teszi, hogy a hazai vállalkozások rugalmasabban szervezhessék meg belföldi fuvarozási feladataikat. A lépést kezdeményező kiskereskedelmi szektor cégei így gördülékenyebben gondoskodhatnak az üzletek készleteinek feltöltéséről, a vásárlói igények kiszolgálásáról.

Budapest, 2020. március 20. Innovációs és Technológiai Minisztérium Kommunikációs Főosztály”

A többi ország szabályozása, érvényességi ideje a NIT honlapján olvasható: https://nit.hu/index.php/2014-02-27-11-34-43/egyeb-hirek/1536-gyorstajekoztato-az-egyes-eu-tagallamok-kozuti-fuvarozast-erinto-jarvanyugyi-intezkedeseirol

Amennyiben valaki ki/használja a módosításban szereplő időket , lesz eset mikor a gépkocsikba szerelt digitális tachográf készülékek nem tudják értelmezi a megváltozott időket ezért  villogni fognak,  hibát észlelnek. 

Ami az ellenőrzéseket illeti  elképzelhető, hogy a hatóságok nagyon elnézőek lesznek, és senkit sem fognak megbüntetni hónapokig, illetve a koronavírus járvány vége után 28 napig. Ez  lenne az ésszerű, és joggal elvárható hozzáállás.

Európában minden ország tesz lépéseket a járvány megfékezésére, ezek naponta változhatnak.

A Magyar-Szlovén határnál a csörnyeföldi pihenőt alakították ki ellenőrző pontnak. Itt kikérdezik a gk.vezetőket, hogy az elmúlt 14 napban jártak-e Olaszországban. Ha igen, akkor elrendelik a házi karantént. Ha nem járt ott a sofőr, és a lázmérés eredménye is negatív, akkor tovább mehet. 

Személyforgalomban csak magyar állampolgárokat engednek belépni az országba, a teherforgalomban (még) nincs ilyen korlátozás

A közösségi oldalakon több kamionos csoportban látható, hogy a kamionosok nélkül megállna az élet. Ebben van némi igazság, de ne feledjük, hogy az ápolókra, orvosokra, bolti eladókra, kukásokra, takarítókra, rendőrökre, mentőkre, tűzoltókra ( hogy csak néhányat említsünk ) ugyanúgy szükség van, és nélkülük is megállna az élet.

Nagyon sok rakodóhelyen csak védőfelszerelésben, maszkban, gumikesztyűben szállhatunk ki az autóból, és a bejelentkező ablakhoz is csak egyesével mehetünk, a sorban állás közben pedig tartani kell az 1-2 m biztonsági távolságot.

A legjobb, ha megfogadjuk a MARADJ OTTHON! felhívást. Ha menni kell dolgozni, akkor a magunk, a családunk és mások biztonsága érdekében VISELJÜNK MASZKOT,  fertőtlenítsünk, tartsunk megfelelő távolságot! És legyünk türelmesek!

Vigyázzunk magunkra és embertársainkra!  

 

2020.03.29.                                                                                                                                               Kis András / Szabó Nelli