Jolodás szállítás

A jolodás félpótkocsit a papírtekercsek  szállítására találták ki. Lényege, hogy a ponyvás félpótkocsi padlójában 4 db párhuzamos hosszanti sín van, amelyben a joloda kocsik tudnak gurulni.

Alaphelyzetben ezeket a síneket alumínium profilok takarják, így a plató sík, és targoncával, „békával” járható. A papírtekercseket állítva, és fektetve is szállíthatjuk. A 300 cm-nél szélesebbeket csak hosszában, fektetve tudjuk vinni.

Amikor a joloda szisztémát akarjuk használni, a takaró profilokat kivesszük, és a síneket alaposan kitakarítjuk.

Ez azért fontos, hogy a joloda kocsik görgői akadálytalanul gurulhassanak. Néhány szem műanyag granulátum is megbéníthatja a rendszert!

Amikor állítva visszük a tekercseket, ki kell venni a takaró profilokat. A tekercseket a súlyelosztás érdekében rakhatjuk egy sorba, vagy két sorba is.

Az a lényeg, hogy a gurigák alja két sín felett legyen, hogy a jolodakocsit alá tudjuk tolni. Lerakodáskor a pótkocsi platójának kevés hátrafelé lejtést kell adnunk, majd a tekercseket a jolodakocsikkal megemelve a pótkocsi hátsó végébe gurítjuk, ahonnan a targonca el tudja vinni. Itt vigyázni kell, nehogy a szállítmány túlságosan felgyorsuljon, mert az balesetet okozhat!

A sínek hátsó végében van egy szerkezet, ami ütközéskor leengedi a jolodakocsit, de ez azzal is jár, hogy a kiemelő kar visszacsapódik, ami szintén veszélyes lehet.

A hosszában elfektetett tekercseket a sínek mentén lévő lyukakba beakasztott fém ékekkel rögzítjük, amelyeket racsnis hajtókar segítségével tudunk megfelelően beállítani. A spanifereket is használnunk kell. Az állítva szállított tekercseknél feltétlen használjuk az élvédőket is, mert azok nélkül árukár keletkezik.

Szükségesek a csúszásgátlók is, azonban amikor a tekercseket megemeljük, ki kell venni azokat, mert ha begyűrődnek a padló és a papír közé, sok időt veszítünk az eltávolításukkal.

 A jolodás pótkocsi nem csak papírtekercsek szállítására alkalmas, hanem bármit szállíthatunk, fuvarozhatunk vele, amit egy normál szárazárus pótkocsival szállíthatunk. Elsősorban azoknak a vállalkozásoknak ajánlható, akik fuvarfeladataiban gyakran szerepel a papírtekercs.

Kis András /2015.07.23.