Kirándulás Figueresbe, Dali szülővárosába.

Még valamikor 2014 nyarán egy nagy értékű fuvar kapcsán Barcelonába tartottuk. Ezzel az áruval csak kijelölt őrzött parkolóban állhattunk meg. Spanyolországban, Figueres közelében, a 3-as kijáratnál van a sokak által ismert Padrosa TIR parkoló. Itt álltunk meg mi is. Maga a parkoló kamionos szemmel jól felszereltnek mondható (zuhany, Wifi, bolt), ellenben elég zsúfolt. Nem is nagyon akaródzott ott maradnunk. Gyorsan tett követte az elhatározást: irány a város! 

A közelben mindössze néhány km-re van, Figueres városa. Figueres (spanyolul Figueras) város Katalónia Girona (spanyolul Gerona) tartományában. Gironától közúton 38 km távolságra fekszik 40 m tengerszint feletti magasságban. Alt Empordà megye közigazgatási központja. A legismertebb turista célpont a Dali színházmúzeum.

Mi gyalog indultunk a város felé, de próba szerencse alapon azért stoppoltunk is. Hamarosan felvett egy helyi lakos, aki elvitt bennünket egészen a múzeumig.

Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech , vagy katalán nevén Salvador Dalí i Domènech katalán-spanyol festőművész. A modern művészet sajátos személyisége volt. A szürrealista alkotásmód magas esztétikai szintre emelésével egyszerre nyitott és tetőzött be egy korszakot.

1904. május 11-én született a katalóniai Figueres városkában .Apja Salvador Dalí Cusí jó nevű jegyző, anyja Felipa Domènech Ferrés. 1908-ban megszületett egyetlen húga, Anna Maria. Apja Dalít beíratta a városi iskolába, (Escuela Pública de Párvulos de Figueres). 1912-ben új iskolába került, ahol elkezdhette a francia nyelv tanulását (Colegio Hispano-Francés de la Inmaculada Concepción de Figueres). 1916–ban a nyarat a Figueres közelében található Molí de la Torre, azaz Malomtorony falai között tölthette el. A malom a Pichot család tulajdona volt, akik közül több művész is kikerült. Ramón Pichot művei által megismerkedett az ifjú Dalí az impresszionizmussal. Ősszel megkezdte középiskolai tanulmányait, és emellett a Figueres-i Intézetbe járt (Instituto de Figueres). Részt vett Juan Núñez professzor óráin is a Figueres-i Művészeti Iskolában (Escuela Municipal de Dibujo de Figueres). Salvador Dali múzeum

1919-ben megélhette első kiállítását a Városi Színházban (később Dalí Múzeum). Az Intézet tanulóival, barátaival megalapították a „Studium” című kiadványt, melyben a festő első írásait publikálta. Elkezdte írni saját naplóját is „Les meves impressions i records íntims” címmel, ezt később spanyolul „Un diario: 1919–1920. Mis impresiones y recuerdos íntimos” címmel adták ki. (Bővebben:  https://hu.wikipedia Salvador Dali )

A múzeum eredetileg Figueres színháza volt, Dali az 1960-as évek elején határozta el, hogy a romos színházépületet múzeummá alakíttatja át. Az épületet 1849 és 1850 között húzták fel, azonban 1939-ben a spanyol polgárháború idején szinte teljesen romba dőlt. Itt találhatók meg Dali korai időszakától kezdődően egészen a halála előtti utolsó pillanatokban alkotott szürrealista festményei, szobrai és tárgyai. (Néhány a legismertebb munkái közül: Port Alguer, A lány Figuerasból, Kenyérkosár, Délután és este).

Dali néhány alkotása kifejezetten a színház-múzeum számára készült, és persze megcsodálhatjuk itt olyan művészek alkotásit, akiket Dali sokra tartott (például El Greco, Maria Fortuny, Modest Urgell, Ernest Meissonier, Marcel Duchamp, Wolf Vostell, Antoni Pitxot és Evarist Valles). A múzeum, beleértve magát a házat és a kertet is, gyakorlatilag teljes egészében egyedi stílusú, és a világon egyedülálló műalkotás. A múzeumban legalább ezerötszáz alkotás köztük festmények, rajzok, szobrok, installációk, fotók és egyéb kreációk találhatók.

   

A múzeum három részből áll: maga a színház-múzeum, ami gyakorlatilag a régi kiégett színház helyén lévő terület. Kizárólag Dali művészetének jellegzetes vonásait hordozza magán. Miután múzeummá lett a színház, az épületet bővítették, s a később hozzáépített szobák alkotják a második részt (Torre Galatea). A harmadik részt 2001-ben avatták fel: a Dali Jewels (azaz a Dali- ékszerek) kollekció harminchét darab arany ékszer szettből áll, amiket az öreg Owen Cheatham kollekció drágakövei díszítenek. Dali halála óta (1989) a múzeumban látogatható a kripta is, ahol a művész sírja található.

          

Nyitva tartás

November 1-től Február 28-ig 10:30-tól 18 óráig, Március 1.-től június 30.-ig 9:30-tól 18 óráig, Július 1-től Szeptember 30-ig 9-től 20 óráig, Október 1-től október 30-ig 9:30-tól 18 óráig tart nyitva a múzeum. A tárlat október és május között mien hétfőn zárva tart.

Árak

A felnőtt belépő 11 euróba kerül, és ez érvényes a Dali Jewels kiállításra is, a diák és nyugdíjas jegy ára 8 euró, a 25 főnél nagyobb csoportok estében pedig 7 euró a belépő. (foglalás szükséges a csoportok esetében). A kilenc év alatti gyerekek ingyenesen mehetnek a múzeumba.

                              

A múzeum épülete érdekesnek mondható, nem különben a belső terek is. Első pillanatban arra gondoltam, kár volt ezért fizetni, de aztán jobban szemügyre véve Dali képeit, szobrait el kell ismerni Dali egy őrült ugyanakkor zseniális művész volt. Szinte egy egész napot rá kell szánni erre a múzeumlátogatásra és a hatás nem marad el. Annyira lenyűgözött Dali, hogy mindent tudni akartam róla. Elolvastam a könyvét és azokat is, amit róla írtak.

                            „Mindig adódik egy pillanat az emberek életében, amikor rájönnek, hogy imádnak engem” (Dali)

És milyen igaza lett. Őszintén mondom én Dali függő lettem. A vissza utat a parkolóba szintén stoppal tettük meg. A parkoló közelében van egy kerámia bolt is. Nagyon szép ajándékokatt lehet ott vásárolni a családtagoknak, barátoknak. Forrás: wikipedia, origo,

Még több kép:

Kapcsolodó írások: 

Szabó Nelli / 2016.01.23.