Őszi óraátállítás

Óraátállítás 2017.

Őszi óraátállítás: Minden évben október utolsó vasárnapján kezdődik a téli időszámítás. Az európai gyakorlatnak megfelelően hajnali 3 órakor 2 órára kell visszaállítani az órákat.

Nekünk, gépkocsivezetőknek  a tachográf óráját is át kell állítanunk, mert annak mindig az autó honossága szerinti helyi időt kell mutatnia. Ehhez szeretnék most segítséget nyújtani.

A korongos (analóg)  tachográfok átállítása a viszonylag egyszerűbb: A "kulcsos" tachográf a legegyszerűbb, mert azon az óra állító forgókerékkel beállítod az aktuális időt, és gyakorlatilag készen vagy.

De vigyázz, hogy ha véletlenül hajnali 3 órakor teszed ezt meg, akkor a korongra nehogy duplán rajzoljon!

Szerencsés eset, ha azon az éjszakán nem a készülékkel húzatod a pihenőt, hanem a korong hátulján, kézzel teszed ezt meg. ( ne felejtsd el aláírni!) Azt is írd rá, hogy nyári-téli időszámítás váltás.

 A "tálcás" tachográffal sincs sok teendő: Mind a 2 korongot ki kell venni belőle, majd a nyomógombokkal beállítani az órát. Ezt követően be kell csukni a tálcát. Ekkor a gép elkezd zúgni, és körbe forog az írószerkezet, és beállítódik az óra. Most már visszateheted a korongokat, de vigyázz, hogy itt sem szabad duplán rajzoltatni! Itt is jó megoldás, ha kézzel húzod be az éjszakai pihenőt.

Ha  vezetned kell ebben az időben, más a helyzet! Akkor duplán rajzolná a vezetést, tehát nem szabad visszaállítani, hanem akkor állítsd vissza, ha a legközelebbi napi pihenődet kezded. De ekkor föltétlen írd rá a korong hátuljára a körülményeket! Figyelj arra, hogy a pihenő az óra állásától függetlenül a valóságban legyen meg minimum 9 óra!

A digitális menetíró kicsit más: Azon mindig, minden esemény UTC időben van nyilvántartva, tehát ha éjszaka dolgozol, a helyi időt akkor is nyugodtan átállíthatod, akkor sem fogja a vezetést duplán húzni.   Ha pihenőt tartasz, akkor nyugodtan állíthatod reggel, amikor természetes ébredéssel fölkelsz.

Belépsz a főmenübe, majd a beállítás funkciót válaszd. Ott a helyi idő beállítása, majd a föl-le nyilakkal a helyi időt visszaállítod 1 órával. Elvileg vasárnap hajnali 3:00-kor kellene 2:00-ra állítani, de én ezért biztosan nem fogok fölkelni! A UTC idő is állítható, de csak hetente egyszer lehet, és csak +/ - egy percet. Ha ennél pontatlanabb a szerkezet, akkor vagy szervízbe kell vinni, vagy több hét alatt tudod pontossá tenni.

A beállítás egy videón látható.

 

2015. Október 25. vasárnap hajnalban 3:00 órakor 2:00 órára, egy órával vissza kell állítani az órákat, ezzel elkezdődik a téli időszámítás. Jelenleg a kutatók megosztottak abban a kérdésben, hogy a számok alapján van-e értelme az óraátállításnak. Az emberek közérzete általában rosszabb lesz a téli időszámítás kezdetekor, mivel innentől kezdve tudatosul bennünk, hogy vége a nyárnak és jönnek a hideg, borongós téli hónapok.

Óraátállítás célja

Az óraátállítás célja kezdetben az volt, hogy a nappalok minél jobban egybeessenek a lakosság megszokott ébrenléti idejével, ami reggel héttől este tízig tart. Mára azonban megoszlanak a vélemények az óraátállítás szükségességéről. Az okos telefonok, tabletek, számítógépek, és az újabb tipusú tv készülékek már önállóan átállnak az óraátállítás idején. Nem árt azonban figyelemmel kísérni a karórák, régebbi ébresztőórák, gépjárművekben lévő órákat, azok ugyanis nem állnak át automatikusan a téli időszámításra!

Ki kezdeményezte az óraátállítást?

Az óraátállítás először 1976-ban, három évvel az első olajárrobbanás után vezették be Franciaországban. A hatóságok a lépést azzal indokolták, hogy az akcióval 300 ezer tonna kőolajnak megfelelő energia megtakarítás érhető el. Magyarországon 1980 óta alkalmazzák évről-évre a nyári időszámítást, amelynek szintén az volt a célja, hogy energiát spóroljunk meg. A nyári-téli időszámítást jelenleg egy kormányrendelet szabályozza, amelyet az Unió tagállamaiban érvényes szabályhoz igazítottak. Eszerint a nyári időszámítás minden év március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart.

Megtérül az óraátállítás?

A vélemények ma már megoszlanak óraátállítás kapcsán, mivel energiafogyasztási szokásaink 1980 óta nagymértékben megváltoztak. A legújabb számítások szerint az energia fogyasztás átalakulása miatt már nem lehet az óraátállítással energiát megtakarítani. Az óraátállításból adódó megtakarítás legnagyobb része abból adódott, hogy a közvilágítást elég volt egy órával később bekapcsolni. Ma azonban a modern energiahálózatok és a közvilágítás is automatikusan működik, mindig alkalmazkodik az éppen aktuális fényviszonyokhoz. Így a lámpák ki és bekapcsolása a sötétedéssel egy időben történik meg. Az éjszaka hossza pedig független attól, hogy az óra éppen hány órát mutat.

A fogyasztási szokások megváltozása, az egyre szaporodó háztartási készülékek használata jócskán megnövelte energia igényeinket. Legjobb példa erre a tévézési szokásaink változása. Míg régen 1-2 tévécsatorna adásait tudtuk nézni, azt is csak este 10 óráig, addig ma nem ritka, hogy 100 tévécsatorna vételére van lehetőségünk és éjjel-nappal sugározzák az adásokat. Forrás: http://oraatallitas.infobomba.hu/

Kis András