UMWELT ZONE

KÖRNYEZETVÉDELMI ZÓNA , MELY MINDEN JÁRMŰRE VONATKOZIK, TEHÁT KISAUTÓKRA ÉS KAMIONOKRA IS !

Németországban már régóta találkozhatunk az umwelt zone intézményével.

Számunkra ez a tábla azt jelenti, hogy az adott területre csak akkor mehetünk be személyautóval, furgonnal, és kamionnal is, ha van az autó szélvédőjének jobb alsó sarkában a képen látható matricák valamelyike!

A nehézséget az okozhatja, hogy egyre több városba már nem engedik be a piros, vagy sárga matricás autókat. Pl. Osnabrück városába csak a zöld (a legtisztább üzemű ) matricás autók mehetnek be. Természetesen a külföldi autókra is vonatkozik ez az előírás, tehát a magyarokra is!

  • Tudod-e hogy ez minden járműre , tehát a személygépkocsikra is érvényes ?
  • Tudod-e hogy a Te autód a besorolás szerint hová tartozik ?
  • Tudod-e hogy hol járhatsz utána kocsidra milyen matricát kell ragasztani, és ezt hol és kinél szerezheted be?

A matricák a németországi műszaki vizsgaállomásokon szerezhetők be. Személyautóval, furgonnal egyszerűbb a helyzet, mert azokra szinte bármelyik TÜV állomáson adnak, de 3,5 tonna felettiekre csak ott, ahol azokat is lehet vizsgáztatni.

Az autóval be kell menni a bázisra, a forgalmit be kell mutatni. Abból állapítják meg, hogy melyik vignettát adják ki. Ráírják a rendszámot, és vagy a vizsgabiztos, vagy te fölragasztod a szélvédő belső felére.

Nem kifizethetetlen a díj: 6-12,5 Euro.Én legutóbb egy SCANIA nyergessel voltam plakettér, és 8 Eurót kellett fizetnem.

 

Ez nem az az összeg, ami miatt kockáztatni érdemes! Ha umweltplakett nélkül megyünk be egy tiltott zónába, kockáztatunk egy komoly büntetést, és ha már megállítottak, elkérhetik a korongokat, kártyát, esetleg megnézik azt is, hogy a spaniferek elegendőek, és elég feszesek-e?

A részletek itt elolvashatók: http://www.tuev-sued.de/auto_fahrzeuge/feinstaub-plakette

Az umwelt matricát Hegyeshalom/ Nickelsdorf határon is meg lehet vásárolni. 

 

Kis András / 2012.08.14.