Változás! A Toll Collect újabb beállítása szükséges!

2018. június 01-től a toll collect készülékkel felszerelt gépkocsik vezetőinek egy újabb fontos feladata van, amikor először Németországba érkeznek. Legkésőbb 2018. július 01-ig a Toll Collect készülékeket át kell állítani. 

A szövetségi távolsági úthasználatidíj-törvény változásai értelmében a díjfizetési kötelezettség 2018. július 1-től az összes szövetségi országútra kiterjed. Ezzel egyidejűleg a fenti időpontig  a jelenleg is érvényben lévő tengelyosztályok mellé súlyosztályokat vezetnek be.

Ennek megfelelően változik a tehergépjárművekre vonatkozó útdíjfizetési rendszer. Alapvetően az összes járműkészülék használható a jövőben is. Változások a járműkészülék kijelzéseiben lesznek. Emellett 2018. júliusától kibővített besorolásra lesz szükség a gépkocsi súlyára vonatkozóan. A kijelzés megváltozása nem határnapi jellegű, hanem 2018. első félévében egy több hetes időintervallumban zajlik le. A súlybesorolás 2018. június 1-től hajtható végre és 2018. július 1-ig kötelező elvégezni.

Ha a beállítás elmaradna, szankcióra ettől az időponttól számíthatunk.

A készülék átállítása

                                                    

 

A gépkocsi álló  helyzetében gyújtás módban, a toll collect készüléken a lefelé nyíllal a „gewicht” menüpontra léptetsz. Itt a jobbra nyíllal a „>18 t” jelzésre léptetsz ( a 18 tonnánál nagyobb gépkocsi esetén), majd „OK” gomb, és már kész is a beállítás.

Természetesen a tengelyszámnak is jónak kell lennie. A kisebb teherautóknál értelemszerűen a megengedett legnagyobb össztömeg függvényében más értékre kell állítani. A beállításkor a rendszer nem engedi, hogy a bejelentettnél kisebb súlyosztályra állítsuk a készüléket.

A Toll Collect használati tájékoztató valamint a kezelési útmutató (28. oldalon van a beállításra vonatkozó rész)  letölthető PDF-et  a cikk alatt találjátok. 

                                                                                        

Forrás: https://www.toll-collect.de/en/toll_collect/microsites/hu/magyar.html

Kis András  /  2018.06.10.