Zöld áram a kamionoknak

Zöld áram a kamionoknak! Azoknak a kollégáknak, akik nyitott szemmel járják a Hegyeshalom-Suben útvonalat, bizonyára feltűnt, hogy 2017. május 03. óta az S1 úton Schwechaton a magyar kamionosok által kedvelt ÖMV-s parkolóban, és az A1 Kesselhof ASFINAG parkolóban megjelentek a hűtős kamionokat zöld villanyárammal ellátó terminálok. Van még az Inn völgyi autópályán (A12) Vompnál is egy. Ezeket kísérleti jelleggel üzemeltetik. Ha beváltják a hozzájuk fűzött reményeket, akkor Ausztria szerte telepítik majd ezeket a környezet és gépkocsivezető barát terminálokat. 

Mi is a zöld áram?

Zöld áramnak a megújuló energiaforrások segítségével előállított áramot nevezzük. Egy rendszer anyag és energiatartalma állandó és csak külső forrásból bővíthető. A Föld számára jelenlegi ismereteink szerint a Nap és a Hold jelenthet külső forrást. Azokat az energiaforrásokat, melyek nem a Föld meglevő un. megkövült fosszilis energiaforrások, hanem a közelmúlt Napból, vagy Holdból származó energiaforrások megújuló energiaforrásoknak nevezzük.

A megújuló energiaforrások a napenergia közvetlen termikus és foto-villamos hasznosítása, biomassza, szélenergia, vízenergia, geotermikus energia, valamint a Holddal összefüggésben az ár-apály energia.

(A geotermikus energia nappal való kapcsolata a földfelszín napból és a magmából származó energiaáram jelentős különbsége alapján sorolható a megújuló energiaforrások közé.) A megújuló energiaforrások jelentősége, hogy használatuk összhangban van a fenntartható fejlődés alapelveivel, tehát alkalmazásuk nem rombolja a környezetet, ugyanakkor nem is fogják vissza az emberiség fejlődési lehetőségeit. Szemben a nem megújuló energiaforrások (kőszén, kőolaj, földgáz stb.) használatával, nem okoznak olyan halmozódó káros hatásokat, mint az üvegházhatás, a levegőszennyezés vagy a vízszennyezés.

A szél- és napenergia-technológiák alkalmazása lehetőséget ad arra is, hogy az ember saját maga állítsa elő az otthonában használt villamos energiájának, üzemanyagának és vizének egy részét vagy akár egészét.
A fosszilis tüzelőanyagoktól való elhatárolódás különösen fontos, egyrészt a globális felmelegedés vélelmezett megállítása és a károsanyag-kibocsátás mérséklése végett, másrészt a közelgő olajhozamcsúcs fenyegetése miatt.

A legfontosabb megújuló energiaforrások: 

  •  szélenergia
  •  vízenergia
  •  napenergia
  •  biomassza
  •  geotermikus energia
  •  ár-apály energia (Forrás: Wikipédia)

A terminálok használata nagyon egyszerű:

  1.  A kamion, vagy akár hűtős furgon beáll a szabad terminálba. ekkor a zöld lámpa világít.
  2.  A hűtőgépet átállítja elektromos üzemre .
  3.  Összekapcsolja a terminált és a hűtőgépet a nála lévő elektromos kábellel (szabványos 3 fázisú csatlakozó aljzat van a terminálokban) .
  4. A kezelőfelületen kiválasztja, hogy hányas számú halszálkában áll. Ekkor a lámpa pirosra vált, és áramot kap a hűtő.

Ezeket a lépéseket piktogramok is mutatják, valamint németül és angolul is kiírták. A pihenő végén a csatlakozó kábelt kihúzzuk, és mehetünk utunkra. A kísérleti időszakban NEM KELL FIZETNI a felhasznált áramért!

Később fizetős lesz ez a szolgáltatás. Azt gondoljuk, hogy ezzel az új lehetőséggel mindenki csak nyer: (kivéve persze azt, aki az áramot adja)

  •  Kevesebb CO2 kibocsájtás a közúti szállítás során
  •  Csökken a levegő és zajszennyezés
  •  Kevesebb gázolajat használ a fuvarozás során a fuvarozó.
  •  A pihenők során kisebb a gépkocsivezetők zajterhelése, jobban tudnak  pihenni, ezáltal nő a közlekedés biztonság
  •  Kevesebb konfliktus a nem hűtős kollégákkal.

A projektben az ASFINAG, TIWAG (TIWAG-Tiroler Wasserkraft AG), EVN (Energieversorgung Niederösterreich) és a Wien Energie működik együtt. Ennek keretében a terminálokat zöld árammal, azaz megújuló energiaforrásokból előállított árammal látják el. E terminálok használatával mi is tehetünk egy keveset a környezetünk megóvásáért, a tisztább környezetért.

Bővebb infó: https://www.asfinag.at/

Kis András/ Szabó Nelli / 2017. szeptember 3.