Gépjárművezetői kártya cseréje

A 165/2014-es EK rendeletben ez olvasható: A járművezetői kártyák kiállítása“1) A járművezetői kártyát a járművezető kérésére annak a tagállamnak az illetékes hatósága állítja ki, amelynek területén a járművezető szokásos tartózkodási helye található. Az illetékes hatóság a kártyát a kérelem és valamennyi szükséges dokumentáció kézhezvételének időpontjától számított egy hónapon belül kiállítja.”

A járművezetői kártyák megújítása1) Amennyiben egy járművezető meg kívánja újítani járművezetői kártyáját, ezt legkésőbb 15 munkanappal a kártya lejáratának napja előtt kérelmeznie kell a szokásos tartózkodási helye szerinti tagállam illetékes hatóságánál.”

A járművezetői kártya személyes okmány, annak beszerzéséről, folyamatos érvényességéről a gépkocsivezetőnek kell gondoskodnia. A gépjárművezető tachográf kártya érvényességi ideje 5 év. 

Mi gépkocsivezetők csak érvényes tachográf kártya birtokában vezethetünk digitális tachográffal felszerelt gépkocsit, ezért célszerű a kártya érvényességének lejárta előtt megigényelni az új kártyát. Ezt leghamarabb 90 nappal korábban tehetjük meg, legkésőbb a régi kártya lejártának napját megelőző 15 munkanappal. Az érvényességi idő a 4.b pontban olvasható a kártyán.

Tachográf kártya iránti kérelmet személyesen, az ország egész területére kiterjedő illetékességgel a megyei/fővárosi kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztályaihoz lehet benyújtani.  Ezek címe itt található: http://www.kormanyablak.hu .  Aki külföldön dolgozik, az ottani hatóságtól is megigényelheti a kártyát.

Az ügyintézéshez vigyük magunkkal a személyi igazolványt, lakcímkártyát, jogosítványt, tachográf kártyát, és 7700,- Ft kézpénzt is, mert nem mindenhol tudunk bankkártyával fizetni. Az igénylést csak személyesen adhatjuk be,  ott digitális fotót készítenek rólunk, és  személyesen az ügyintéző előtt kell  aláírnunk az igénylő lapot.

Az elkészült kártyát kérhetjük postai kézbesítéssel egy megadott címre, vagy választhatjuk a személyes átvétel opciót is, kinek melyik a praktikusabb. Arra figyeljünk, hogy a „régi” kártya lejárta előtt legyen nálunk az új, mert a lejáratot követően a tachográf már nem fogadja el a régi kártyát, viszont az újat sem az érvényességi idő előtt. (4.a pont)  A tachográf kártyánkon szerepelni fog az éppen aktuális jogosítványunk száma is. A jó hír ezzel kapcsolatban az, hogy jogosítvány csere miatt a tachográf kártyát nem kell cserélni az 5 éves érvényességi időn belül. Lejárt kártyával nem vezethetünk, csak korongos autót.

Célszerű pihenőt töltenünk a fordulónapon éjfél körül. A pihenőt éjfélig a régi kártyára írja, majd reggel, amikor műszakot kezdenénk, kivesszük a régi kártyát, és betesszük az újat. (van, amelyik készülék kidobja a lejárt kártyát) Feltétlenül írjuk vissza az új kártyára  éjféltől a behelyezésig terjedő időre a pihenőt! A régi és új kártyán együtt legyen meg a minimum 9-11 óra pihenő. Készítsünk egy napi nyomtatást, amelynek a hátuljára írjuk rá, hogy mi is történt.

A régi kártyát feltétlenül vigyük magunkkal 28 napig, mert  közúti ellenőrzés során csak ezzel tudjuk igazolni a korábbi tevékenységeinket, mert azok – értelem szerűen – az új kártyán nem szerepelnek.  Nagyon fontos, amikor van rá lehetőségünk, olvastassuk ki a kártyát akkor is, ha 28 vezetéssel töltött nap még nem telt el. Amikor már van 28-29 napunk az új kártyán, már nem kell magunkkal vinni a régit. Nem kell leadni az NKH részére, azzal szabadon rendelkezünk, az a miénk. Kiválóan alkalmas pl. jégkaparónak is!

Kicsit más a helyzet, ha a fordulónapon éjfél körül vezetni vagy kénytelen. Azt javaslom, hogy éjfél előtt pár perccel állj meg egy parkolóban, főzz egy jó kávét, és amikor a tachográf kiadja a régi kártyát „érvénytelen kártya” jelzéssel, akkor tedd be az új kártyát. Most nem kell visszaírnod semmit, de nyomtass egyet, és írd rá, hogy mi történt ( ne a kávéfőzést, hanem a kártyacserét wink) és feltétlen írd alá!

Kapcsolódó irások:

Kis András /Szabó Nelli / 2016.07.26.