Kirándulás Ljubljanában

Olyan fuvarfeladatot kaptunk, hogy 9 óra pihenőt kellett eltöltenünk Brnikben, a ljubljanai repülőtéren.  Ide már nagyon közel van a Szlovén főváros, légvonalban kb. 20 km. 

Ljubljana a Szlovén Köztársaság fővárosa, a legfiatalabb (1991. 06. 25. óta) és legalacsonyabb népességszámú a közép európai fővárosok között. Szlovénia földrajzi középpontjában, 275 km² területen fekszik. A Ljubljanai lapály és Ljubljanai mocsárvidék által alkotott Ljubljanai-medencében, a Ljubljanica folyó (ami a Szávába ömlik) partján helyezkedik el. A folyó jobb partján a régi városrészek, bal partján az új városnegyedek terülnek el.(forrás: Wikipedia)

Mi csak a várral, és az óvárossal ismerkedtünk.

A repülőtérről menetrendszerinti buszjárat viszi az utasokat a főpályaudvar melletti busz pályaudvarra. Munkanapokon óránként indulnak a buszok, és visszafelé is. Egy utazás 4,10 €, és kb. 1 óra a menetidő, mert a busz több falut is érint.

A pályaudvarról mintegy 10 perces sétával juthatunk el a Hármas hídhoz, ahol egy turista iroda is található, ahol ingyenes térképet, és magyar nyelvű úti kalauzt is kaphatunk.  Ljubljana egyik építészeti érdekessége a Hármas Híd, ami egy régi kőhídból valamint két másik hídból áll, amiket a város világhírű szülötte, Joze Plecnik építész tervezett 1931-ben. A három híd vezet az óvárosba. 

A híd óváros felöli oldalán a Ljubjanica folyó partján sétálva egy árkádos üzletsorral találkozunk, ahol sok ajándéktárgy bolt, vendéglő, és kávézó sorakozik. Egyik-másikban beszélnek magyarul is. De németül, és oroszul is jól boldogulunk az árusokkal. A város élhető, tiszta, rendezett és ami még nagyon fontos, pénztárcabarát.

A folyó partján a Zmajski most ( Sárkányos híd) felé sétálva találjuk a központi piacot.

A híd nevét a négy sarkán álló sárkányszobrokról kapta. A rácsos szerkezetű vasbeton híd ma műszaki műemlék. Európának ebben a részében ez volt az első vasbeton híd. Egy városi legenda szerint a híd sarkában álló sárkányok megcsóválják a farkukat, ha egy szűzlány megy át az átkelőn.

A Sárkányos hídtól nem messze található a sikló (funicular, szlovénül vzpenjačo) alsó állomása, ahonnan egy nagyon szép kilátást biztosító kabinnal tudunk feljutni a várba.

Ljubljanai vár (Ljubljanski grad): az óváros fölé magasodó építményt 1144-ben említik először a korabeli iratok, 15-16. századi épületrészei a gót kapu és kápolna. A középkorban a Spanheimer család tulajdona volt. 1967-ben restaurálták. A dombtetőn álló várból csodálatos kilátás nyílik a városközpontra. A várat a XI. században kezdték el építeni. A várhegy ősidők óta lakott Ljubljana felett. Mai képét a XV-XVI. században kapta, csupán magasra nyúló kilátótornya későbbi építésű. A középkorban a város urai, a Spanheimerek székhelye volt. Később kaszárnya lett. Az 1800-as évek elején rossz állapota miatt börtönként használták, többek között Batthyány Lajos raboskodott itt egy ideig. 1963-ban kezdték el a vár teljes felújítását. (forrás: Wikipedia)

A várat egy sétányon meg tudjuk kerülni, és gyalog is lesétálhatunk a folyópartra, ahol a zegzugos utcákon sétálva gyönyörködhetünk a szép épületekben, és kedvünkre válogathatunk a kávézók, vendéglők között. Ha kedvünk támad egy hajókirándulásra, azt is megtehetjük a sétahajók egyikével.

                            

Sok magyar kamionos Ljubljanát csak messziről, az elkerülő autópályáról látja. A barjei PETROL kútról azonban kevés gyaloglással, és a 01, 01D jelű busszal a Mestni log megállóból is megközelíthető a belváros.  Csúcsidőben 10 percenként járnak ezek a buszok. Jegyet tudunk a gépkocsivezetőnél is venni, de visszafelé olcsóbb, ha előre megvesszük a pályaudvaron.

       

Ljubljana egy kis ékszerdoboz, bátran ajánljuk mindenkinek, aki szereti a szépet, és rövid idő alatt szeretne ízelítőt kapni Európa legkisebb, és egyik legfiatalabb fővárosából.

Több képet a városról a  KÉPGALÉRIA menüben találtok!

Kis András / 2016.06.13.

Kapcsolódó írások: