Strépy-Thieu hajóemelő Belgiumban

Sokan jártatok már Belgiumban az E42 autópályán Namúr és Mons között, talán már pihenőt is tartottatok a 21/a kijáratnál lévő Q8 benzinkúton az Aire du Roeulx – Thieu pihenőhelyen. A parkolóból, vagy a pálya két oldalát összekötő felüljáróról nagyon jól látszik egy betonból készült hatalmas műtárgy, amiről az ember első látásra nem mondaná meg, hogy az a  Strépy-Thieu hajóemelő.

                          

Belgiumban jelentős a belvízi áruszállítás. Egyik fontos csatorna a Canal du Centre, amelyen ebben a térségben jelentős a szintkülömbség, ezt a múltban négy hajóemelővel oldották meg, de a megnövekedett hajóforgalom miatt szükségessé vált egy új, modern hajóemelő megépítése. A négy db „régi” hajóemelő 1998-ban került fel az UNESCO listájára, azóta a Világörögség részeként tartják számon.

                                        

Teherhajókat ma már csak a 73 méter magas Strépy-Thieu-i fogad. Az új hajóemelő építését 1982-ben kezdték meg és 2002-ben adták át. Elkészültekor a világ legnagyobb hajóemelője volt, 73,15 méter szintkülönbséget lehet vele áthidalni. A hajóemelő 1350 tonna vízkiszorítású hajók áthaladását is lehetővé teszi. Két mozgó tartályból (keszonból) áll, amelyeket egy vasoszlop támaszt alá középen. A két tartály összeköttetésben van, és amikor az egyik emelkedik, a másik süllyed. Az ipari műemlék épületben ma múzeum is működik. Ha vége lesz a Covid 19 miatti korlátozásoknak, akkor a látogatóközpontban található kiállítást is megnézhetjük.

                         

A 21-es kijárón tudunk letérni a N252 útra, amelyen a csatornánál egy körforgalomban vissza tudunk fordulni az autópálya felé, és (nem túl szabályosan) a leállósávon meg tudunk állni kamionnal. Akinek több ideje van, az természetesen meg tudja nézni a 4 régi hajóemelőt is, amelyek egy kb. 7 km hosszú szakaszon helyezkednek el. Ha szerencsétek van, láthatjátok működés közben is, mi sajnos nem jártunk szerencsével. Viszont ha lesz rá lehetőségünk, megnézzük a 4 régit is!

                                                                                                                                                                Kis András / Szabó Nelli ( fotók)