A kamionozás kellékei

Ahogyan azt már korábban is írtam, a kamionozás nem az autó méretét, hanem egy életformát jelöl. Ehhez az életformához jó néhány speciális tárgyi eszközre van szükség, főleg ha hetekig uniózik valaki.

Szinte nélkülözhetetlen a gázfőző! A kamionos szlengben a "kisgáz" a kávéfőzéshez, konzerv melegítéshez használt , kb 190 gramm gázzal töltött alkalmatosságot jelenti. A patronos gázokkal nincs nagy gond ha kifogynak: kicseréljük őket, és minden mehet tovább! Én a patronokat a CONVOY TRUCK SHOP-ban szerzem be, sok mással egyetemben. Az ország több pontján megtalálhatóak a boltjaik .

Most pedig következzenek a "nagy gázok". Ezekkel főzünk, vizet melegítünk, de akár spanifert, levegőcsövet is javítunk!  A "nagy gázomat" is ott vettem a hozzá való főző fejjel együtt. De van hozzá hősugárzó, lámpa is. Viszont ha kifogy a nagy palack, már nagyobb a probléma, mert kevés helyen tudjuk megtölteni.

Nekem elegendő szokott lenni egy töltés a négy  hetes ciklusra, de volt már, hogy hamarabb kiürült! Ez főleg akkor fordul elő, ha nagyobb társaságra főzünk.

Erre kitaláltam a tuti megoldást! Nem túl szabályos, de roppant hatékony! Autó gázzal is kiválóan működik a főzőalkalmatosság! Mivel Baja mellett laktam sok évig, egyszerű volt rájönnöm a megoldásra! A Magyar, Olasz, Francia benzinkutakon lévő autógáztöltő pisztolyokkal kompatibilis, de VIGYÁZAT ! Nem szabad így tölteni a palackot, de lehet!

Már jártam úgy, hogy majdnem rámhívták a rendőröket, de szerencsére sikerült a benzinkutast megnyugtatni, és megúsztam a hatóság beavatkozását.

Én leginkább otthon töltöm a háztartási 11,5 kg töltősúlyú palackból. Szigorúan szabadban, és dohányozni, nyílt lángot használni nem egy életbiztosítás a művelet közben. Van egy töltőpisztolyom még az autógázos időszakból ( 15 éve még olcsóbb volt a palackos gáz, mint az autógáz ), és azzal kapcsolom össze a két palackot az adapteren keresztül. Az pedig nem más, mint egy autó tankoló nyílása egy közdarabbal, ami a palackhoz passzol. Ezt egy esztergályos tanuló is el tudja készíteni!  A tankoló fej az autógázos műhelyekben megvásárolható, vagy a NET-ről megrendelhető.

Pécsett van egy hely, ahol hivatalosan megtöltik a palackokat: 7634 Pécs, Pázmány P.  u. 2. Itt nemcsak a magyar palackokat tudják megtölteni, hanem van sok adapterjük, és boldogulnak a lengyel palackokkal is. Kamionnal nem közelíthető meg, de 7,5 t, vagy kisebb autóval igen. A METRO áruház közelében van, az Orfűre vezető úttól Nyugatra, kb 100 méterre.

Aki tud töltő helyeket, kérem írja meg, hogy másoknak is segíthessek! Találtam még néhány töltő helyet:

Primagáz  turistagázpalack feltöltési lehetőségek  Budapesten és vidéken:

  • Cím: 1044 Budapest,  Külső Váci út 22-26, Prímagáz   cseretelep.Nyitvatartás:H-P:08.00-15.45 Szombat:08.00-11.00
  • Telefonon előzetesen lehet érdeklődni a  06-1-3696078 vagy a 06-302824124-os számon.
  • A III-ker-ben a Czetz János köz 8-ban PB GÁZ ker-nél.
  • Budapesten a XVIII:ker. Kossuth Lajos utca   148.    Bátori Bélánál Tel: 06 30 2976461
  • 2040.Budaörs Stefánia u.34 Holdonner Ferenc Tel:06 23 414 594 vagya 06 20 914 6709
  • Dunakeszi Márton Áron u. 4/A a Hegesztés és    Kreativitás BT-nél  Tel:06 20 9556 928
  • Székesfehérváron a Berényi utca 70  Gal-OV Bt.
  • Dunaújvárosban a Verebély utca 20  Hévill Kft.
  • Érden  Sárd utca.34-ben A Dóm Bt-nél
  • Keszthelyen A Soproni u.47 Csikós Lászlónál.
  • Sopronban A Pozsonyi út. 55 id. Balla Lászlónál
  • GYőrben a Mészáros Lőrinc utca 8-ban  lehet  a   turista  gázpalackokat     feltölteni (a Fészek   árúházzal szemben az udvaron.
  • Pécsi PB Gáz Bt. Pázmány Péter utca 2 Tel  :  0672311031

Természetesen még sok minden más is kell a kamionozáshoz. Például vizeskanna. Az a tapasztalat, hogy a 20 liter körüli, csappal ellátott az igazi.

Főleg nyáron hasznos lehet a napenergiával működő zuhany is.

Fontos kellék az áramátalakító is. 24, vagy 12 V feszültségről alakítja át 230 V-ra. Laptopot, TV-t, UPC beltéri egységet, telefontöltőt, stb-t tudunk segítségével használni. A 300 W körüli a használható, de a teljesítmény felső határát csak a pénztárcánk korlátozza! Van belőle akár 3000 W is, amivel már pórszívót is üzemeltethetünk!

A wifi netvadász antennát minden kamionos figyelmébe ajánlom mivel nagyon hasznos eszköz, ingyen tudsz internetezni ingyenes HOTSPOT pontokról (benzinkutak,MCDonalds,stb) környékén lévő parkolókban. A HOTSPOT,FREE WIFI használata szabályos nem büntethető!

A fuvatókészlet (fuvató pisztoly szett) nélkülözhetetlen, ha  a kamion fülke  takarítására kerül sor. 

A papírtérkép, és a GPS is nélkülözhetetlen. Ezekről egy korábbi írásomban olvashattok.

Bankkártya nélkül sem okos dolog elindulni! A piacon rengeteg bank kínálja a szolgáltatásait, a különbnél külömb  bankkártyákkal. Van Maestro, Mastercard, Visa, hogy csak a leggyakoribbakat említsem. Viszont azt tapasztaltam, hogy a legtöbb helyen, főleg a németországi ALDI és LIDL üzletekben a MAESTRO kártyákkal tudunk leginkábbb fizetni. Ahol az üzlet bejáratánál elhelyezték a Maestro logot, ott tudjuk a kártyánkat használni.

Kapcsolódó irások:

Kis András / 2012.09.21.