Kamionos leszel? Kezdő kamionosok figyelmébe! II. rész

Indulás! Amikor megvan a munkahely, és a kolléga, akivel össze kell bútorozni egy autóba, érdemes megbeszélni, hogy ki, mit hoz magával. Bár a kezdő kamionosnak ekkor még meglehetősen hiányos a felszerelése. Szinte minden, szakma iránt érdeklődő felteszi a kérdést, mit és mennyit vigyen magával. Azt a választ szoktam adni: gondolja végig egy napját, hogy mire is lehet szüksége a felkeléstől a lefekvésig.

  • ágynemű, hálóruha
  • tisztálkodó felszerelés (lehetőleg egy külön táskában, amit a fürdőbe vihet)
  • ruha, lábbeli (legyen munkásruha, amiben esőben is lehet rakodni, illetve munkavédelmi cipő, láthatósági mellény, és nyilván az egyéb általános ruházat) Úgy kell számolni, hogy nem biztos, hogy lesz mosási lehetőség. A legtöbb Autohof-ban ez már megoldható, gond az időhiánnyal lehet inkább.
  • telefon, laptop (hasznos az internet elérés, erről lesz külön írásunk), ezekhez töltő, áramátalakító. GPS, CD-k, könyvek, magazinok, Tv, DVD lejátszó, kinek-kinek igénye szerint.
  • mappa az iratoknak, személyes papírok, a kamion és a fuvar okmányai. Érdemes egy külön füzetet vagy határidőnaplót vezetni, amibe be lehet jegyezni napi eseményeket, információkat. 
  • edények, evőeszközök, pohár, kávéfőző felszerelés, vizeskanna, gázfőző
    A kamionozás kellékeiről részletesebben itt olvashatsz:   A kamionozás kellékei
  • útikönyv, szótár, térkép. A térkép előnye, hátránya :  Papírtérkép kontra GPS
  • gyógyszerek. A rendszeresen szedett gyógyszereken túl érdemes recept nélkül beszerezhető un. házi patikát összerakni. A gyógyszertárakban készséggel segítenek, legyünk felkészültek, külföldön körülményes és drága az orvoshoz jutás, szerencsésebb, ha rendelkezésünkre áll néhány alapgyógyszer. Mindenképpen legyen unios TAJ kártya!
  • készpénz, bankkártya. Azt gondolom 200 Euro készpénz lehetőség szerint legyen nálunk. Sajnos előfordulhat, hogy akarva-akaratlan hibázunk, és a gyorshajtás, esetleg az előzési tilalom megszegése miatt kirótt büntetést a helyszínen ki kell fizetnünk. Ez nyilván a gépkocsivezető hibájából következik be, nem várhatjuk, hogy munkáltatónk fizesse azt ki. Praktikusabb és gyorsabb, ha készpénzben kifizetjük az összeget és folytathatjuk az utunkat. A külföldi hatóságok gyakran nem engedik tovább a gépkocsivezetőt, amíg annak tartozása van, a büntetést ki nem fizette.

Vannak cégek, ahol utólag fizetik vissza a parkolás díját is. Legyen nálunk pénz, ne kerüljünk kellemetlen helyzetben. Amennyiben nem Euro övezetben járunk, legyen nálunk a fogadó ország pénzneméből is. Angliában a Font a fizetőeszköz, kevés helyen fogadják el az Eurót, ahol mégis ott nagyon kedvezőtlenül váltják! A hídpénzeket csak készpénzben tudjuk megfizetni!

Lengyelországban is nehézkes az Euróval való fizetés, Ukrajnában illetve a Szovjet utódállamokban a $-t (dollár) részesítik előnyben.

Bankkártyánk is legyen, célszerű azzal fizetni, ahol erre mód van. Tapasztalatom szerint a legtöbb helyen Maestro kártyával tudunk fizetni. Ezt elfogadják a németországi Aldi, Lidl áruházakban is.

Vásárlás: Fuvarfeladataink hosszúságától és irányától függően raktározzunk élelmiszerből. A legfontosabb szabály: ivóvízből és élelmiszerből MINDIG legyen néhány napra elegendő mennyiség! Tapasztalataim szerint Németországban sok élelmiszer olcsóbb, mint Magyarországon. Ásványvízből érdemes egy-egy zsugorfóliás kiszerelést megvásárolni. Ne lepődjünk meg a pet palack is betétdíjas.

Kamionnal nagyon sok helyről ki vagyunk tiltva, célszerű megkeresni a tranzit utak melletti Hofokat, azok közelében általában van bevásárlási lehetőség. A GPS sokat segíthet, célirányosan kereshető élelmiszerüzlet. (pl. Ausztriában: Hofer, Aldi, Lidl, Spar, Julius Mein, Németországban: Aldi, Lidl, Penny, Kaufland, Rewe, Franciaotszágban: Auchan, SuperU, Lidl, Intermarche, Angliában: Tesco, )

Vegyük figyelembe az országonkénti vámszabályokat, ami elsősorban a dohány és alkoholtermékekre vonatkozik! Muzulmán országokba szigorúan tilos alkoholt bevinni. Mindig a fogadó ország szabályi az irányadók!

 

Fürdési lehetőségek: Ma már nagyon sok cégnél van kifejezetten sofőrpihenő / váró (driver’s room, fahrer warteraum) , ahol kulturált mosdó, zuhany van, illetve  kávé és  üdítő automaták vannak elhelyezve. Ahol nem találunk ilyet, ott is érdemes megkérdezni, hogy van-e fürdési lehetőség a gépjárművezetők részére.

Benzinkutakon, Autohofokban általában fizetős a fürdési lehetőség. 2-3 Euro. Ne lepődjünk meg, ha a gépkocsi kulcsát a pénztárnál elkérik a zuhanykulcsért cserébe.

  • Belgiumban pl. a Texaco kutakon a fürdésért nem kell külön fizetni.
  • Ausztriában az ASFINAG parkolókban 1 Euro és 15 percig folyik a meleg víz. Itt találod a parkolók listáját és felszereltségét: http://www.asfinag.at/web/guest/unterwegs/rasten/rastanlagensuche
  • Ausztriában érdemes Rosenberger klubkártyát váltani, kedvezményre jogosít a fürdőkben.
  • Angliában a Service-ben (benzinkút és autóhof ) ingyenes a fürdés. A parkolás viszont csak ez első órában ingyenes!
  • Németországi Autohof-ban  az első óra parkolás általában ingyenes, de a parkolási díjért fizetett összeg a legtöbb helyen étkezésnél levásárolható/beváltható. Internet, mosási lehetőség, kamionos shop, játékterem is van.

ALAPSZABÁLY: mielőtt leparkolsz, tájékozódj a „játékszabályokról”. A mosdót, zuhanyt úgy hagyd magad után, ahogy te is szívesen találnád legközelebb!!!

Kapcsolódó irások:

Szabó Nelli / 2013.10.27.