Amszterdamban kirándultunk

Amszterdam Hollandia királyi fővárosa, ahol rengeteg látnivalót találunk, így egy nap nem is elegendő, hogy valamennyit felkeressük. Nekünk pont itt kellet eltöltenünk egy 45 órás pihenőt, így megragadtuk az alkalmat, hogy kiránduljunk egyet ebben az „Észak Velencéjének” is nevezett városban.  

Sok magyar kamionos kolléga kap olyan fuvarfeladatot, ami érinti Amszterdam illetve Schiphol közelében található Resto A4 nevű Brug restorant-ot. Ez nem más, mint az A4 autópálya két oldalán lévő BP és SHELL benzinkutak parkolóit összekötő átjáró, amelyen több étterem is van.

Az átjáró híd két végénél buszmegállók találhatóak, ahol a 361; 365; 370 jelzésű buszokra lehet fel-leszállni. A SHELL felőli oldalról tudunk a Schiphol Pláza végállomásig utazni. Ez nem más, mint a repülőtér személyterminálja.

Itt a föld alatt vasútállomás van, ahonnan vonattal az Amsterdam central állomásra utazhatunk. Buszjegyet a gépkocsivezetőnél tudunk váltani, amely 4,-€, de csak kézpénzt fogad el, a vonatra pedig a plázában automatából bankkártyával, ez 5,20 €. A visszaút költsége ugyan ennyi. A vonat a 14. vagy 15. vágányra érkezik, és innen is indul visszafelé.

Aluljárón tudjuk megközelíteni a kijáratot, amelyből kettő is van: az egyik a kikötő felé vezet, a másik a város felé. Ez utóbbit választva a pályaudvar előtti térre érkezünk, ahol turista információs irodát is találunk. Sok villamosjárat, kiránduló hajó, és Hop-on Hop busz is érinti ezt a teret. A kiránduló hajót nem javasoljuk, mert igazán csak a csatorna tégla falait lehet látni, mivel a hajó  sok helyen az utcaszíntnél mélyebben van.

A kijárattól jobbra rögtön láthatunk egy holland jellegzetességet: több ezer kerékpár várja a tárolókban a gazdáját, akik vonattal érkeznek, és kerékpárral mennek tovább dolgozni, mert autóval szinte lehetetlen parkolóhelyet találni a városban.

Mi gyalog indultunk el felfedezni a várost a Damrak nevű úton, amelyen a főtérig, a Dam-ig mentünk. Már ezen a rövid szakaszon is sok ajándékbolttal találkoztunk, ahol rengeteg hollandiára és Amszterdamra jellemző ajándéktárgyat kínálnak.

Dam Amszterdam főtere, melyet már a kezdetektől a legfőbb csomópontként tartanak számon, főként a Nieuwe Kerk (Új-templom) és a királyi palota megépülése után (melyek a tér nyugati oldalán állnak - a keleti oldalon a híres Nationaal Monument, vagyis Nemzeti Emlékmű, a Grand Hotel Krasnapolsky és a De Bijenkorf áruház található).

Már évszázadok óta itt zajlanak a közéleti események. Kisebb hajókkal egészen a tengertől lehet idáig hajózni, így a tér forgalmas kereskedelmi góc is, ahová a világ minden tájáról sereglettek mindig is a kereskedők (ahogy a korabeli festményeken is ábrázolják). Forrás: utazás-nyaralás.info 

Most a teret egy utazó vidámpark foglalja el. A tértől nem messze található az Anna Frank ház. A ház, amelyben a második világháború alatt írt naplójáról elhíresült zsidó lány, Anne Frank rejtőzködött két évig családjával együtt, Amszterdam egyik legfontosabb csatornája, a Prinsengracht mentén áll.

A házban napjainkban múzeum működik, amely elsősorban Anne Frank életét mutatja be, kiemelten azt az időszakot, amikor itt bujkált a megszálló németek elől. Ezen felül a kiállítás célja, hogy felhívja a figyelmet az üldöztetés és a diszkrimináció minden formájára. 2007-ben már több mint egymillió látogatót fogadott az intézmény. forrás: blogair.hu

A közelben található a Westerkerk. A Westerkerk, melynek jelentése egyszerűen „nyugati templom”, a XVII. század elején épült Amszterdamban. Kezdettől fogva a Holland Protestáns Egyház használja. Tervezője Hendrick de Keyser, a késői reneszánsz kiemelkedő képviselője volt. Templomtornya, a Westertoren (nyugati torony) 85 méterre magasodik a főváros utcái fölé a Grachtgyűrű egyik jelentős csatornája, a Prinsengracht közelében.

A torony tetején az I. Miksa német-római császár által használt osztrák császári korona pontos mása látható. A Westerkerk Anne Frank naplójából is ismert, mivel a ház, ahol ő és családja a náci megszállás idején rejtőztek, a templom közvetlen közelében található. A házból látni lehet a templomtorony óráját és hallani annak ketyegését is. A Westerkerk előtt ezért szobrot állítottak Anne Frank emlékére. forrás: bogair.hu

A templom és a Keizersgracht között található a Homomonument. Az emlékművet a II. világháború homoszexuális áldozatainak tiszteletére emelték.

Sok kolléga Amszterdam kapcsán két dologra gondol leginkább. Ezek a „fű”, és a piroslámpás negyed. A marihuánáról sok információt kaphatunk egy múzeumban: Hash Marihuana Hemp Múzeum. 

A Hasis és Marihuána Múzeum a holland főváros Die Wallen negyedében található, igen népszerű intézmény, amely 1985-ös megnyitása óta évente mintegy kétmillió látogatót fogad. A múzeum elsődleges célja, hogy bemutassa a kannabisz történetét és felhasználásának módjait. A kiállításon megtekinthetőek történelmi dokumentumok és szemléltetőeszközök, amelyek bemutatják az orvosi, vallási és kulturális célú használati módokat és a hozzájuk kapcsolódó hiedelemvilágot is. Ugyancsak rengeteg információ érhető itt el a kender számtalan felhasználási területéről a mezőgazdaságtól és az ipartól kezdve egészen a ruhakiegészítők gyártásáig.

A múzeumban található egy kannabiszültetvény is, ahol megfigyelhető a növény életének minden ciklusa, növekedése. Megtekinthető egy igen gazdag pipagyűjtemény, egy 1836-os, egészében kenderből készült holland nyelvű Biblia és más hasonló tárgyak is. A múzeumban számos művészeti alkotás is megtalálható, illetve olyan történeti tárgyak, mint például a híres kannabiszcsempész, Howard Marks hamis személyi iratai. 

Az Európában egyedülálló, kannabiszra vonatkozó jogi szabályozás miatt a turisták a múzeumot is igen gyakran látogatják, ugyanakkor megnyitása óta sok kritikát kapott már. Leggyakrabban azt hozzák fel vele szemben, hogy tárlata nem egységes, bár azt a legtöbben elismerik, hogy az érdeklődők rengeteg érdekes információval gazdagodhatnak itt. forrás: bogair.hu

Vöröslámpás negyed / Rosse Buurt

Lehet, hogy az amszterdamiak szexualitás terén mutatkozó liberalizmusa elsőre meglepi az Amszterdamba érkező felkészületlen turistákat, de tény, hogy ezt a városrészt mindig turisták özöne tölti meg.

A Centraal vasútállomás, a Nieuwmarkt és a Dam által közrefogott háromszögben elhelyezkedő terület utcáinak és sikártorainak labirintusai a régi csatornák, az Oudezijds Achterburgwal (aminek déli részén szinte csak a tudás számít), az Oudezijds Voorburgwal mentén, illetve az Oude Kerk magasba nyúló tornya körül futnak körbe, bár manapság már a külső csatornák egy-egy utcájába is benyúlt, és a Singel felé is terjeszkedik, így a Nieuwendijk sikátoraiban is találhatunk ilyen irányultságú szalonokat és boltokat (még könyvesboltokat is), de főleg az Oude Hoogstraaton és az Oude Doelenstraaton dominál a testi tudás utáni vágy. Főképp sötétedés után érdemes idelátogatni, akkor kezdődik az igazi élet.

De nemcsak a kirakatok, hanem az egész negyed lila, ibolyakék, rózsaszín és mályva színben úszik, a csatornák sötétlő vize pedig vörösen tükröződik, amihez a vörösen kivilágított hidak is hozzájárulnak. Azokban a kirakatokban, ahol vörös fény helyett kék fény látszik, nem (eredetileg) nők állnak. A lányok szemrevételezése nem tilos ugyan, de a fényképezést nem tolerálják: aki megpróbálja, könnyen a csatorna sötétlő vizében találhatja magát.

Ebben a városrészben célszerű (főleg éjjel) a főútvonalakon maradnunk, pénztárcánkra és iratainkra pedig a szokásosnál is fokozottabban vigyáznunk, hiszen a hely szelleméből adódóan a legkülönfélébb elemekkel lehet itt találkozni - pl. a kábítószer-élvezők az utcasarkok szinte kötelező "kiegészítői"; a sötét zsákutcába vagy kihaltabb környékre tévedő, óvatlan turistát pedig a 2-3 főt számláló bandák minden nehézség nélkül sarokba szoríthatják, és ez elég gyakran meg is történik, szóval tényleg érdemes óvintézkedéseket tenni. A hely a saját nemükhöz vonzódók fellegvára is, akik számára külön információs telefonvonalat is működtetnek, ahogy ilyen fajta mozik is látogathatók.

Néhány szálloda pedig csak férfi vendégeknek kínál szobát. A tematikus mozik és üzletek között viszont megtaláljuk a megszokott, barátságos kocsmákat is, egy-egy lepusztult homlokzat pedig építészeti ritkaságok bújhatnak meg, az Erotika Múzeumának bejárat fölötti zárókövén pedig tengerészeti motívumok és az "Erős várunk nékünk az Isten" felirat díszeleg. Sőt vannak hétköznapi emberek is, akik itt élik le mindennapi életüket. Forrás: utazás-nyaralás.info

Amszterdamban mintegy 1400 híd van. Ezek közül sok nyitható, hogy a nagyobb méretű hajók is használhassák a csatornákat.

A leghíresebb a Magere Brug. A vékony híd, vagy, ahogy a hollandok mondják, a Magere Brug, más európai városban nem számítana látnivalónak, de Amszterdamban igen. Ha a prágai Károly-híddal vagy a budapesti Lánc-híddal hasonlítjuk össze, akkor szinte említésre sem érdemes, de Amszterdamban önmagában kivételes.

A mai felvonóhíd 1969-ben készült. A hídnak körülbelül 20 percenként fel kell nyílnia és át kell engednie az itt közlekedő hajókat. Korábban kézzel nyitották fel, ma már nem, mivel 1994 óta gépesítve van. Több filmben is feltűnik a híd, mint például az 1971-es James Bond filmben, a Gyémántok az örökkévalóságnak-ban. Forrás: guideamsterdam.org

Amszterdamban sok múzeum is található. A legismertebbek: Rijksmuseum, Rembrandt Ház, Van Gogh Múzeum, Hermitage Amsterdam

Ezeket a múzeumokat akkor érdemes felkeresni, amikor a szabadtéri programokhoz nem alkalmas az idő, és van időnk, kedvünk múzeumokban barangolni.

Amszterdamról több képet a KÉPGALÉRIA menüben találtok! Fotók: Sz.Nelli

Kapcsolódó írásaink: 

 Kis András / 2016.06.18.