DIGITÁLIS tachográfok kezelése II.

A digitális tachográfok kezelése I. részben megismerkedtünk a készülék főbb jellemzőivel, a reggeli elindulással. Következzenek a nap folyamán előforduló „események”!

A digitális tachográfok az analóg tachográfok utódai, azok továbbfejlesztett, javított verziói. Rendelkeznek több "sofőrbarát” funkcióval is, illetve a legnagyobb különbség talán az, hogy ezek elraktározzák az adatokat, nem úgy, mint a korongosok. A korongosoknál, ha hiányzott néhány korong, nem lehetett tudni, hogy az autóval mi történt. Ezzel a vállalkozásokat is próbálják a szabályok betartása, betartatása felé terelni.

Miután reggel elindultunk, vezethetünk 4 ½ órát. 4 óra 15 perc vezetés után egy figyelmeztetés kezd el villogni. Ezzel nincs más teendőnk, mint az OK gomb megnyomásával nyugtázni, és keresni egy megfelelő helyet, ahol a 45 perc megszakítást el tudjuk tölteni. Elegendő 30 perc is, ha már volt korában 15 percünk.

Erre a 45 perc megszakításra mondják az „öreg sofőrök”, hogy „a francia göndörmária jobban szereti az egy órát”! Ez igaz is, de mi is jobban szeretjük az egy órát, de akkor nem biztos, hogy odaérnénk időben a lerakóra-fölrakóra! A mondás onnan eredhet, hogy a korongon nehezebb kiértékelni a 45 percnyi karcolatot, mint az egy órát. Én is azt mondom, hogy ne pont 45 percet töltsünk megszakítással, hanem 1-2 percet húzzunk rá,jobb a békesség! Ugyan ez érvényes a 9-11 óra napi pihenőre is!

Érdemes egy füzetben, vagy határidőnaplóban jegyezni ezeket az időket is, így egy ellenőrzésnél nem érhetnek meglepetések bennünket! A vezetési-és pihenőidők nyilvántartásáról itt olvashatsz: Vezetési és pihenő idők nyilvántartásaA megszakítás után ismét vezetés, amit a „Júdás” ismét automatikusan fog annak húzni a módkapcsoló állásától függetlenül! Most ismét vezethetünk 4 ½ órát, amennyiben a heti 56, vagy a kétheti 90 óránk nincs veszélyben. Természetesen figyeljünk a napi 9-10 órákra is!

Amikor rakodunk, VÁM ügyeket intézünk, javítunk, egyéb munkára kell kapcsolnunk! Akkor lehet pihenőn a tachográfunk rakodásra várakozáskor, ha megmondják, hogy pl. „13 órakor kezdünk megrakni”. Ekkor te szabadon rendelkezel az időddel, el is mehetsz az autótól akár moziba is, tehát ez pihenő. Viszont akkor, ha neked az autónál kell várnod, hogy bármikor szólhatnak, hogy állj a rámpára, az nem pihenő, hanem készenlét, mert te nem rendelkezel szabadon az időddel!  Ez az elmélet.

A gyakorlatban ekkor is pihenőre kapcsolunk, csak az a lényeg, hogy ott nehogy megbukjunk. Viszont itt jegyzem meg, hogy az nem jó, ha a „ korongon” csak vezetés és pihenő jel van, mert senki sem fogja elhinni, hogy te sohasem rakodsz! Teleportáció csak a Harry Potterban van, a fuvarozásban (még) nincs! Ezekre az „apróságokra” érdemes odafigyelni, mert sok-sok € bánhatja, ha az ellenőrök figyelmeztetnek rá.  A tevékenységi módkapcsoló használata

Gyakran előfordul az is, hogy a rakodás elhúzódik, szinte majdnem 3 órát is a rámpán töltesz. Mint tudjuk, ennek azért van jelentősége, mert ha van 3 óra egybefüggő pihenő napközben, akkor már elegendő „csak” 9 óra a rendes napi pihenőhöz.Itt tudunk egy apró trükköt alkalmazni. Ha a tachográfunk már alkalmas rá, akkor  max. 29 másodperc mozgás után ágyra kapcsolva nem húzza be a vezetést, marad a pihenő! Erről itt olvashatsz részletesen: Egyperces szabály

A műszak végén „ágyra” kapcsolunk. Ez sokszor a motor leállításával automatikusan megtörténik, de van, amikor nekünk kell a módkapcsolót megnyomni. Az is előfordulhat, hogy amikor ágyon van a módkapcsoló, de beindítjuk a motort, kalapácsra ugrik! Ekkor gyorsan vissza kell kapcsolni ágyra, akkor nem történik baj. De ha erről megfeledkezünk, akkor egyéb munkát fog húzni, és ez némi magyarázkodást fog kívánni egy ellenőrzés kapcsán!

Be kell adni a tachográfba a cél országot is.  Ez az az ország, ahol épen tartózkodunk! (ez érvényes a reggeli kezdő országra is) Van olyan kolléga, aki kezdő országnak Magyarországot ír, hiszen ott kezdett, cél országnak meg Írországot ír, mert oda igyekszik! Ez súlyos hiba! A kezdő, illetve cél ország mindig az az ország, ahol éppen áll az autó! Többen azt írják, hogy EU. Ezt sem javaslom senkinek. A közúti ellenőrzési jegyzőkönyvön van egy rovat: nem megfelelő ország kód használata. Szerinted ez mire szolgál? Szerintem arra, hogy ezért is megbüntethessenek, ha nem jól csinálod!  Közúti ellenörzési jegyzőkönyv a hátoldalon van a kódok magyarázatánál (3821-15-5a kód)

Spanyolországban még tartomány kódokat is kér a digitális tachográf! Erre itt egy segédanyag: 

AN Andalúzia
AST Asturias
C Cantabria
CL Castilla-León
CM Castile-La-Mancha
CAT Katalónia
AR Aragónia
CV Valencia
EXT Extremadura
G Galícia
IB Baleár-szigetek
IC Kanári-szigetek
LR La Rioja
M Madrid
MU Murcia
NA Navarra
PV Baszkföld

 

Lejtőn előfordul, hogy „meggurulunk”, sebességünk akár 100 km/h fölé is nőhet! 1 perc után erre villogással figyelmeztet a tachográf. Ezt az üzenetet is okézni kell.

A korongos tachográftól eltérően itt gyakorlatilag addig, ameddig te dolgozol az autóval, -akár 1-2 hónapig is- NEM kell a vezetői kártyát kivenned! Így tudsz tökéletesen elszámolni minden perceddel! Aban az esetben, ha szabadságod alatt áll az autód, azzal senki sem mozog, a kártyád benne maradhat, és „szabis papír” sem kell. A Tevékenység igazoló lapot akkor kell kiállítani, ha a vezetői kártya nincs benne a tachográfban, és így tudsz elszámolni az időddel. Arra azért figyelni kell, hogy a vezetői kártyát legkésőbb 28 vezetéssel töltött nap után le kell tölteni!

A tachográfnak mindig a honos ország szerinti pontos időt kell mutatnia. Tavasszal, és ősszel az óraállítások idején van ennek jelentősége. Az óra beállításáról itt olvashatsz:

Abban az esetben, ha a kamiont vonattal (Ro-La) vagy komphajóval (Ro-Ro) szállítják, speciális szabályok lépnek életbe. A nyomtatásra sincs olyan gyakran szükség, mint azt sokan teszik! Amikor  meg akarjuk nézni,  mennyi a mai vezetésünk, nem kell nyomtatni! Elegendő a nyomtatási menüben  a „kijelző 1. vezető” pontban a megfelelő napot kiválasztani, majd a lefelé nyíl többszöri megnyomásával láthatjuk az aktuális vezetési időt is!

Ezekről a lehetőségekről a tachográf kezelési utasításában olvashatsz. Az is ott van leírva, hogy hogyan tudsz beadást készíteni, amikor a kártyádat behelyezed.

A vezetői kártyát havonta, a tachográfot 3 havonta kell letölteni. 3 tekercs nyomtatópapírt is  kell tartanunk az autóban, hogy szükség esetén az ellenőr is tudjon nyomtatni.

Kollégák!  A havi 1500 € körüli fizetést a szabályok betartása mellett kell (kellene) megkeresnünk! Ne felejtsük el azt sem, hogy ezek a szabályok nem ellenünk vannak, hanem értünk is!

Kis András / 2014. 02.16.